Evert Vos organiseert in Grave de herdenking van de bevrijding. (foto Marco van den Broek)
Evert Vos organiseert in Grave de herdenking van de bevrijding. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

Lichtjes op oorlogsgraven in Grave

Een paar jaar geleden nam Dick Jansen uit Burgum het initiatief om tijdens kerstavond lichtjes te laten branden op de oorlogsgraven in zijn woonplaats. Hij maakte er een Facebookpagina van en nu, drie jaar later, is zijn initiatief overgenomen in honderden plaatsen in Nederland. Ook Grave doet mee aan deze nieuwe traditie.

door Jenneke van Dongen

Evert Vos is in Grave degene, die de herdenking van de bevrijding organiseert en die coördinator is van het Kazemattenmuseum. Hij werd opmerkzaam gemaakt op de lichtjesactie tijdens een vergadering in Groesbeek. Evert: "We zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor de 75e herdenking van Market Garden in 2019 en tijdens een bijeenkomst hierover in Groesbeek zag ik een folder over het ontsteken van lichtjes op kerstavond. Ik vind dat een heel mooi gebaar naar de oorlogsslachtoffers en hun familie."

Op de algemene begraafplaats in Grave liggen drie Britse militairen begraven. Zoals gebruikelijk was, werden Britse militairen direct begraven op een officiële begraafplaats en volgens de bepalingen van het Gemenebest blijven de gesneuvelden definitief op die begraafplaats. Evert: "De Britse militairen behoorden alle drie tot de Royal Air Force en waren werkzaam op een van de kleine vliegveldjes, die destijds in de buurt van Grave lagen. De meeste Gravenaren weten wel dat de Amerikaanse militairen van de 82e divisie Grave bevrijd hebben, maar dat hier Britse militairen zijn omgekomen is lang niet zo bekend."

De drie gesneuvelden zijn flight lieutenant Oliver Lee, pilot officer Patrick Culligan en sergeant Albert Collyer. Oliver Lee was 34 jaar en stierf op 2 oktober 1944 tijdens een ongeluk bij het opstijgen van zijn vliegtuig. Patrick of Paddy Culligan was 21 jaar. Hij was afkomstig uit Rhodesië, het huidige Zimbabwe en was als oorlogsvrijwilliger werkzaam bij het 266e squadron op de vliegstrip in Mill. Op 26 maart 1944 kreeg zijn vliegtuig tijdens het starten een klapband en verongelukte. Culligan kwam hierbij om het leven. In het dagrapport van die 26e maart staat bij het ongeluk vermeld dat hij erg geliefd was bij zijn collega's. De derde militair was Albert Collyer, 25 jaar oud en afkomstig uit Londen. Als oorlogsvrijwilliger was hij werkzaam bij een van de vliegveldjes. Hij kwam op 12 april 1945 om het leven tijdens een verkeersongeluk met een militair transport. Evert: "Met het plaatsen van lichtjes op de graven van deze drie militairen eren we de moed van de jonge mannen, die ons land bevrijdden. We staan even stil bij de levens, die gegeven werden voor onze vrijheid." Maandag 24 decemberrond de klok van 18.00 uur zullen een aantal vrijwilligers van het Kazemattenmuseum de lichtjes aansteken. "De familie van de drie militairen wordt via een speciale site, waarop bijgehouden wordt waar de lichtjes in Nederland worden aangestoken, op de hoogte gebracht van het aansteken van de lichtjes in Grave."

Meer berichten