Nooit Gedacht staat op een verdienstelijke derde plaats in de hoofdklasse.
Nooit Gedacht staat op een verdienstelijke derde plaats in de hoofdklasse.

Theo Bronts langer bij vrouwenteam

Theo Bronts heeft zijn contract bij het vrouwenvoetbalteam van Nooit Gedacht met een seizoen verlengd. De voetbaltrainer uit Grave is aan zijn eerste seizoen bezig bij de club uit Geffen en kijkt tevreden terug op een geslaagde eerste competitiehelft.

door Peter Schoeber

Nooit Gedacht, de club waar ooit Ruud van Nistelrooy zijn eerste stappen in de voetbalwereld zette, vierde het afgelopen seizoen feest. De vrouwenploeg werd niet alleen winnaar van de districtsbeker, maar ook kampioen in de eerste klasse. Voldoende om genomineerd te worden voor sportploeg van het jaar in de gemeente Oss. De promovendus in de hoofdklasse trok voor dit jaar Theo Bronts (49) uit Grave aan als hoofdcoach. De oud-doelman van GVV'57 toont zich enthousiast over de meidenploeg. Niet ten onterecht, waar handhaven als doel aan het begin van het seizoen werd uitgesproken staat de club uit Geffen bij de winterstop op een fraaie derde plaats.

Bronts had al ervaring opgedaan in het vrouwen- en meisjesvoetbal. Bij SC Woezik in Wijchen werkte hij met een talentvolle meidengroep, die in de jongenscompetitie actief waren. "Je merkt dat meiden net zo prestatief ingesteld zijn als jongens. Ook zij willen het maximale uit zichzelf halen. Maar vrouwen willen alle hokjes eerst inkleuren. Ze zijn volgzamer en dus makkelijker coachbaar als jongens, maar willen wel alles duidelijk hebben voordat ze beginnen. Het is voor mij een enorme uitdaging om ze te leren zelf met oplossingen in spelsituaties te komen. Daar moet ik ze wel eens mee prikkelen. Ik zet dan de oefeningen uit, geef ze twee of drie vuistregels mee en haal dan de pionnen weg. Vrouwen kijken eerst hoe de oefening loopt en gaan gaandeweg op zoek naar oplossingen."

Dat proces loopt steeds beter, merkt Theo Bronts. Hij ziet de groep steeds meer groeien en zich ontwikkelen in het spelen van systemen. Het is voor hem de eerste keer dat hij een vrouwen seniorenteam onder zijn hoede heeft. Nooit Gedacht telt vijf vrouwenelftallen. De groep is hecht en dat komt omdat ze uit Geffen en directe omgeving komen. De club heeft een belangrijke maatschappelijke functie in de gemeenschap. De verschillen in de hoofdklasse van het vrouwenvoetbal zijn minimaal. Eldenia is de ongenaakbare koploper met dertig punten uit elf duels en daarmee de gedoodverfde titelfavoriet. Maarssen staat tweede met achttien uit tien, waarna Nooit Gedacht (zeventien uit tien) en DSE (zeventien uit elf) de derde plaats delen.

Toch is Bronts gematigd optimistisch als de doelstelling van zijn ploeg ter sprake komt. "Doel is handhaven, wanneer dat lukt zou dat mooi zijn. Degradatie zou jammer zijn, maar er is dan geen paniek. We willen als team en als individuele speler stappen maken in de ontwikkeling. Dat is de opdracht. De sfeer is goed, we staan derde op de ranglijst van de Hoofdklasse en hebben nog een wedstrijd minder gespeeld. Het is een competitie waar iedereen aan elkaar gewaagd is. De voorsprong op nummer tien is slechts vier punten. Vooraf was er de angst dat we als promovendus wekelijks weggetikt zouden worden, maar dat is niet het geval. En dat geeft vertrouwen binnen de groep", stelt hij tevreden vast. "Alleen Eldenia uit Arnhem steekt er momenteel met kop en schouders bovenuit."

Meer berichten