Jochem Jacobs maakt zich namens het CDA in Grave hard voor de starterslening.
Jochem Jacobs maakt zich namens het CDA in Grave hard voor de starterslening.

CDA zet in op starterslening: 'Grave mag niet achterblijven'

Jochem Jacobs (CDA) wil de starterslening invoeren in de gemeente Grave. De buurgemeenten Landerd, Uden en Mill & Sint Hubert beschikken al over een starterslening. Het CDA is van mening dat hun eigen gemeente daarin niet mag achterblijven. De partij pleit ervoor om in het eerste kwartaal van 2019 de mogelijkheden voor een starterslening te verkennen. Op basis van de resultaten kan het college van Burgemeester en Wethouders vervolgens met een voorstel naar de raad te komen.

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 11 december pleit Jacobs ervoor om snel met een starterslening te komen voor jongeren die op zoek zijn naar hun eerste woning in de gemeente. "Hoewel het al wel op de agenda staat van het college, ben ik van mening dat er met dit onderwerp snel aan de slag kan en moet worden gegaan", stelt het CDA-raadslid. "Ik wil niet dat we als gemeenteraad moeten wachten tot eind volgend jaar of nog later voordat we een voorstel voor de invoering van een starterslening voorgelegd krijgen."

Jacobs is van mening dat de gemeente meer moet en kan doen om jongeren in Grave te houden. Afgelopen september hield hij een pleidooi om de aankomende jaren actief woningen, en dan vooral betaalbare woningen voor jong en oud, te bouwen. Hij denkt dat er nog veel meer gedaan kan worden om jongeren te behouden. "Al jaren wordt gesproken over vergrijzing in de regio", licht hij toe. "Veel jongeren vertrekken naar een grote stad en slechts een enkeling komt terug. Vaak komt dit omdat de grotere steden beschikken over een betere infrastructuur, meer faciliteiten, meer banen maar ook betaalbare woningen. Toch zijn er ook nog veel jongeren die helemaal verknocht zijn aan deze gemeente. Jongeren die liever niet weg willen, maar die ook niet de financiële middelen hebben om een woning te huren laat staan te kopen. Als CDA willen wij hier werk van maken en actief zoeken naar mogelijkheden."
Het voorstel om de mogelijkheden van een starterslening te verkennen stond al op de agenda van het college. Het CDA is van mening dat hier wat meer vaart achter gezet moet worden. Jacobs stelt: "Elke starter die in een andere gemeente gaat wonen, omdat wij niet de beschikking hebben over een starterslening, een gemiste kans is. De invoering van een starterslening hoeft niet lang te duren, maar kan wel veel starters helpen." Naar verwachting gaat het college in het eerste kwartaal van 2019 aan de slag gaan met de verkenning. Het is de bedoeling dat het voorstel nog voor de zomer naar de raad komt.

Meer berichten