Mark van der Linden, eigenaar van Art Partner Kunstuitleen, is blij met deze nieuwe locatie. (foto: Marco van den Broek)
Mark van der Linden, eigenaar van Art Partner Kunstuitleen, is blij met deze nieuwe locatie. (foto: Marco van den Broek)

Nieuwe bestemming voor kapel

Een poosje geleden werd er een compleet nieuw interieur naar binnen gedragen. Het ging niet om banken, stoelen of beelden, maar om enkele vitrinekasten en veel, heel veel schilderijen. Doeken in klein en groot formaat vormen nu het belangrijkste bestanddeel van de kapel van het 'rode nonnenklooster' in Velp.

door Jenneke van Dongen

Mark van der Linden, eigenaar van Art Partner Kunstuitleen, is blij met deze nieuwe locatie, hoewel hij de verhuizing van de kunstuitleen van Cuijk naar Velp niet zo gepland had. Het kwam nu op zijn pad, zoals het ontstaan van de kunstuitleen ook op zijn pad kwam. "In 1991 vroeg de weduwe van lijstenmaker Peter Meijers mij of ik haar wilde helpen bij het verkopen van het bedrijf van haar overleden echtgenoot. Kort daarna vertelde mijn zwager aan de Kerstdis dat zijn baan ophield te bestaan en zo ontstond het idee dat mijn zwager en ik de lijstenmakerij over zouden nemen. In de eerste jaren haalden we mooie posters uit Italië, die we inlijsten en aan meubelzaken verkochten. Toen dat terugliep begrepen we dat we een ander segment moesten gaan bedienen." Mark had in die tijd al affiniteit met kunst en was voor zichzelf een voorzichtige verzameling begonnen. Hij legde meer contacten met kunstenaars en zijn bescheiden verzameling groeide in korte tijd uit tot zo'n honderd schilderijen. Mark: "Een van die kunstenaars wees me erop dat het wel jammer was dat ik al die schilderijen voor mezelf hield. Kunst was immers iets wat onder de mensen moest komen. Hij opperde dat ik een kunstuitleen moest beginnen." Het zaadje was geplant. Mark rekende uit wat hij nodig had, intensiveerde de contacten met kunstenaars en zocht een locatie. In 2001 opende hij zijn eerste kunstuitleen in Cuijk. Mark: "Met zestig kunstenaars, die regelmatig werk aanleveren heb ik een collectie van zo'n 2500 schilderijen, die rouleerden tussen de vestigingen in Cuijk en die in Oss en Nijmegen, die ik later opende. Het idee was dat ik richting mijn pensioen zou afbouwen tot één vestiging in Grave." Iets eerder dan gepland is die vestiging in Grave nu dus Velp geworden, een prachtige locatie, waar in de kapel de wonderlijke mix tussen eeuwenoude geschiedenis en moderne schilderijen verbazend goed past. Opvallend in de collectie zijn de schilderijen van kunstenaars uit Vietnam. Mark legde zelf contact met deze kunstenaars en het Vietnam Fine Arts Museum. Naast de 'Vietnamhoek' is er veel diversiteit in de schilderijen, die te leen en te koop zijn. De kunstuitleen in Velp aan de Basilius van Bruggelaan 2 is voor iedereen vrij te bezoeken op vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Op zondag 30 december is er een open dag van 12.00 – 17.00 uur. Kunst lenen kan door een abonnement af te sluiten. Meer informatie is te vinden op de website www.artpartner.nl.

Meer berichten