De passie waarmee Lia van de Vorle-Houben het bedrijf runt, is overgeslagen op haar dochters. (foto: Marco van den Broek)
De passie waarmee Lia van de Vorle-Houben het bedrijf runt, is overgeslagen op haar dochters. (foto: Marco van den Broek)

Speler op de wereldmarkt

Als er gesproken wordt over vervuilde lucht en maatregelen hiervoor, roept dat bij menigeen al snel het beeld op van landen als China, waar inwoners mondkapjes dragen. Hier in Nederland valt dat allemaal wel mee, toch? Een bezoekje aan het bedrijf ENS, dat staat voor Environmental Nano Solutions, opent de ogen voor het probleem van fijnstof, dat ook in Nederland heel duidelijk aanwezig is.

door Jenneke van Dongen

In 2008 raakte de Gasselse Lia van de Vorle-Houben betrokken bij het probleem van de MRSA bacterie in varkensstallen. Gewone luchtfilters konden het probleem van de bacterie niet oplossen. De oplossing zat erin dat het fijnstof afgevangen en geëlimineerd moest worden. Samen met de technische universiteit van Delft werd deze methode ontwikkeld en toepasbaar gemaakt. Het bedrijf ENS was een feit. "Er werden patenten aangevraagd en sindsdien is de methode, die gebaseerd is op positieve ionisatie verder ontwikkeld en verfijnd. Fijne stofdeeltjes worden voorzien van een positieve lading en deze hechten zich vervolgens aan een negatief oppervlak. Daar kleven de deeltjes aan elkaar vast en veranderen ze in grof stof." Behalve de oplossing bieden voor het probleem van fijnstof, houdt ENS zich ook bezig met de bewustwording en de educatie hiervan. "Dat de industrie fijnstof uitstoot is algemeen bekend, maar er zijn ook tal van zaken in en om het huis, die fijnstof veroorzaken. Het branden van kaarsen, gourmetten, de open haard en niet te vergeten wierook branden. Kijk, we zeggen niet dat je nooit meer de open haard aan mag doen of kaarsen mag branden, maar wees je ervan bewust dat er daarmee fijnstof in de lucht komt én daarmee ook in je lijf. Probeer dat soort zaken dan te beperken." Dat fijnstof slecht is voor longpatiënten is algemeen bekend, maar dat het direct effect heeft op het DNA en er een link is naar ziektes als parkinson en alzheimer is minder bekend. "We werken onder meer samen met de afdeling toxicologie van de universiteit van Maastricht en met het Centraal Bureau voor de Statistiek om hier nog meer over te weten te komen." De passie waarmee Lia van de Vorle-Houben het bedrijf runt, is overgeslagen op haar dochters. Vier van de vijf dochters werken in het bedrijf. Dominique: "De passie is ons met de paplepel ingegoten. Je krijgt veel mee, je hoort veel, maar het was zeker geen vanzelfsprekendheid om in het bedrijf te gaan werken." Dochter Esmee beaamt dit: "We hebben allemaal ons eigen pad bewandeld, een studie gekozen vanuit ons hart en dat we onze kwaliteiten nu kunnen inbrengen in het bedrijf is heel mooi." Het bedrijf, dat in Cuijk zetelt, is een belangrijke speler op de wereldmarkt. De passie van de familie speelt hierin een grote rol. Dominique: "We kunnen de wereld een beetje beter maken. Hoe mooi is het om dat met je zussen en je moeder te doen."

Meer berichten