Bert Wijnen en Jan van Thiel hebben zich op allerlei vlakken dienstbaar gemaakt aan de maatschappij. (foto: Marco van den Broek)
Bert Wijnen en Jan van Thiel hebben zich op allerlei vlakken dienstbaar gemaakt aan de maatschappij. (foto: Marco van den Broek)

Afscheid van ervaren bestuurders

Sinds 1 januari 2019 is de nieuwe organisatie Welzijn Ouderen Grave officieel een feit. De eerste week van januari is dan ook een mooi moment om, samen met twee vertrekkende bestuurders van de 'oude' organisatie SGOG, terug te kijken op het afgelopen jaar en te kijken naar wat 2019 hen persoonlijk zal gaan brengen.

door Jenneke van Dongen

Bert Wijnen en Jan van Thiel, respectievelijk vijf jaar penningmeester en vijftien jaar voorzitter van de SGOG, zijn mannen, bij wie vrijwilligerswerk onderdeel is van hun leven. Ze hebben zich naast en na hun werkzaam leven altijd op allerlei vlakken dienstbaar gemaakt aan de maatschappij. Nu de nieuwe organisatie voor ouderen in Grave een feit is, zal hen dat de nodige vrije tijd geven.

Bert: "Het afgelopen jaar was behoorlijk hectisch. Er kwam zoveel kijken bij de overgang naar een andere organisatie. Mijn taak als penningmeester bestond uit het betalen van rekeningen. Overige zaken als begroting en subsidieaanvraag werden door 'Ons Welzijn' in Oss geregeld. Nu moeten ook die zaken door de penningmeester geregeld worden. Voor mij een mooi moment om te stoppen." Het zoeken naar nieuwe bestuursleden was een punt van zorg in het afgelopen jaar.

Jan: "Als je vijftien jaar lang het aanspreekpunt bent geweest kun je het pas loslaten als je weet dat alles goed geregeld is. Nu dat het geval is, merk ik dat ik dat loslaten nog een beetje moet leren. Ik betrap mezelf erop dat ik de neiging heb om aan de touwtjes te blijven trekken. Dat komt met de tijd wel goed." Dat er nu een stevige organisatie staat, die alle activiteiten rondom ouderen in Grave coördineert, is mede te danken aan talloze mensen, die jaren geleden betrokken waren bij het opstarten van de SGOG. Met name Wil Evers en Annemarie Reffeltrath hebben hun sporen op dit vlak verdiend. Bert Wijnen en Jan van Thiel, die deze week met een lunch afscheid nemen van hun bestuurderstaken, gaan nu niet achter de geraniums zitten. Bert, die de afgelopen vijftien jaar klachtfunctionaris was van Catharinahof, is gestart met het project 'Samen Sterk'. Bij dit project, geïnitieerd door de cliëntenraad van Catharinahof, worden alle bewoners, die zorg nodig hebben, geïnterviewd om zo zicht te krijgen op verbeterpunten. Ook blijft Bert de administratieve ondersteuner voor een aantal ouderen.

Jan blijft coördinator van 'Meer Bewegen voor Ouderen' en heeft zich voorgenomen om meer tijd te besteden aan zijn kinderen en kleinkinderen. Jan: "Ik heb me nog nooit in mijn leven verveeld, dus daar ben ik ook nu niet bang voor. En mocht ik me gaan vervelen dan is er altijd nog de boerderij van mijn zoon, waar ik een handje kan helpen. Ik sta elke ochtend om 06.00 uur op om mee te gaan melken. En dat blijf ik doen, want dat is mooi werk."

Meer berichten