John de Valk heeft op dit moment zo'n 250 vogels. (foto: Marco van den Broek)
John de Valk heeft op dit moment zo'n 250 vogels. (foto: Marco van den Broek)

Wereldkampioen in Gassel

Maar liefst 24.000 vogels uit 28 verschillende landen waren er onlangs op de wereldtentoonstelling van vogels in Zwolle. Bij die duizenden vogels was er ook een aantal van John de Valk uit Gassel. Met zijn rosé Kakatoe en zijn Aratinga's werd John wereldkampioen. Drie gouden, een zilveren en twee bronzen medailles nam hij mee naar huis.

door Jenneke van Dongen

Op dit moment heeft John zo'n 250 vogels in zijn volières. "Het is nu natuurlijk winter, maar straks komen er weer volop jonge vogels uit het ei. Sommige houd ik, anderen verkoop ik. De Equador Aratinga is in Nederland haast niet te krijgen en om de soort gezond te houden moet je ze wel onverwant houden. Als je die vogels te dicht bij elkaar fokt krijgen ze allerlei gebreken. Dan worden ze bijvoorbeeld blind. We willen wel met z'n allen de vogels gezond houden en dus moet je dan in het buitenland op zoek naar vogels."

Het gezond houden van de vogels, kwalitatief goede vogels leveren, dat is de uitdaging van John, die al vele jaren de vogels als hobby heeft. Voor de verschillende tentoonstellingen komt hij regelmatig buiten Nederland en zo heeft hij een heel netwerk van vogelliefhebbers opgebouwd. "Zo komen er in oktober altijd een stuk of tien Italianen naar Gassel als in Nederland de grootste zebravinkenshow plaatsvindt. Maar ook met Zwitsers, Spanjaarden en Belgen heb ik veel contact. Dat is een heel leuk onderdeel van deze hobby."

Een hobby, maar dan wel een waar heel wat tijd en energie in gaat zitten. Zo'n twee uur per dag besteedt John aan de vogels. "Het is voor mij puur ontspanning. Het is zo rustgevend, een heerlijke bezigheid, die ik echt niet zou willen missen. Even niet bereikbaar zijn en alleen maar bezig zijn met de vogels."

Hoewel van tevoren niet bekend is wat voor vogels de concurrentie inbrengt in wedstrijden, had John voor de wereldtentoonstelling in Zwolle al wel het idee dat hij met de rosé Kakatoe en de Aratinga's hoge ogen zou gooien. "Als dat dan ook echt zo is, dan is dat natuurlijk wel heel mooi. Ik heb inmiddels een hele doos vol met medailles en ik ben ook wel trots op de kwaliteit van mijn vogels. Maar minstens zo leuk is het als iemand een grasparkietje komt kopen, die we dan handtam maken. Dat doe je door de nieuwe eigenaar de vogel pap te laten voeren. Dan zal dat beestje je nooit gaan pikken."

Met zo'n veelomvattende hobby is het wel handig als het thuisfront er achter staat. In het geval van John is dat gelukkig het geval. "Mijn vrouw vindt het ook leuk en gaat mee naar de shows in het buitenland. Dan maken we er een paar leuke dagen van, gaan we iets van de omgeving bekijken. Komend jaar staat Porto op de agenda. Dan is het geen straf om daar met de vogels heen te gaan."

Meer berichten