De pronkzittingen van carnavalsvereniging Pothuusburg staan garant voor spektakel. (foto: Marco van den Broek)
De pronkzittingen van carnavalsvereniging Pothuusburg staan garant voor spektakel. (foto: Marco van den Broek)

Jubileumpronkzitting Pothuusburg

Voor de 55e keer vinden op 8 en 9 februari in Grave de pronkzittingen plaats. Het worden mooie avonden, waarin spectaculaire jubileumacts voor de nodige verrassingen zullen zorgen. Met een buut uit de oude doos, muziek van de Merbloazers, dans en natuurlijk veel acts die uitgebreid aandacht besteden aan alle Graafse en nationale actualiteiten, wordt het jubileum uitbundig gevierd.

door Jenneke van Dongen

Annebe Verstege en Marleen Peters zijn twee van de commissieleden, die de pronkzittingen organiseren. "Drie jaar geleden stopten Henk van de Westerloo en Loek Adriaans in de commissie en wij zijn in dat gat gesprongen. Alletwee doen we al van jongs af aan mee met de pronkzittingen. Als lid van de dansgarde, 'Jong Zat' of de 'Zwansen' en dit jaar voor de elfde keer, samen met Pascale Lubbers als de 'Graafse Vrouwen'." Hoewel de pronkzitting oorspronkelijk bedoeld is als presentatie van diverse acts aan Prins Carnaval, is het steeds meer een leuke avond uit voor iedereen geworden.

Marleen: "Veel mensen denken dat alleen leden van carnavalsvereniging Pothuusburg naar de pronkzittingen mogen komen, maar dat is zeker niet het geval. Iedereen is welkom!" Het zijn voor Marleen en Annebe hectische weken. Naast de voorbereidingen voor hun eigen act, zijn ze druk met de organisatie van de twee pronkzittingen. Behalve de nodige afstemming met Catharinahof, is er vooraf overleg met alle acts.

Annabe: "Vroeger had je een generale repetitie, waar met de stopwatch in de hand werd gemeten of je je aan de tijd hield. Die generale repetitie hebben we niet meer, maar je wilt wel weten wat iedereen gaat doen, dus zoeken we alle acts op." Mooie, memorabele pronkzittingen herinneren de dames zich. Een rijke historie aan Graafse acts. "Want dat is ook wel bijzonder in Grave. Er komen geen buutredenaars van buiten de gemeente. Iedereen, die bij ons optreedt, komt uit de gemeente Grave. En dan kun je zien hoe veel verborgen talent er is te vinden in de Graafse bevolking."

Marleen en Annabe zijn niet de enige commissieleden. Samen met Jolanda Jansen, Frank van Geenen, Roel Nijsten en Linda van Hest vormen zij de commissie 'pronkzitting'. "Het is een mooie traditie, die hopelijk nog lang blijft bestaan. En het zijn niet alleen de bezoekers die een mooie avond beleven. Alle mensen, die een act doen, hebben vooraf al veel lol met elkaar en op de avond zelf natuurlijk ook." De pronkzittingen vinden plaats op vrijdag 8 en zaterdag 9 februari om 19.00 uur in de theaterzaal van Catharinahof.

Alleen voor de zaterdag zijn nog kaartjes verkrijgbaar bij Easy Fill, Trompetterstraat 46-48 en Leny van Kempen, Arnoud van Gelderweg 83. Voor leden van carnavalsvereniging Pothuusburg zijn de kaartjes 6,00 euro, voor niet leden 15,00 euro.

Meer berichten