John en Pamela Eggenhuizen trots op hun erkenning. (foto Marco van den Broek)
John en Pamela Eggenhuizen trots op hun erkenning. (foto Marco van den Broek)

Zilver voor De Coehoorn

Een kleine achthonderd horecazaken in Nederland deden in 2018 mee aan de Goed Getapt verkiezing. Het Graafse Café De Coehoorn werd tweede en won de Zilveren Fust. Daarnaast won De Coehoorn voor de derde keer in vijf jaar de zilveren tapknop, de tweede prijs voor de regionale wedstrijd.

door Jenneke van Dongen

De Goed Getapt verkiezing is bepaald niet een wedstrijd van een dag met verschillende onderdelen. Het is onderdeel van het kwaliteitsprogramma van Heineken, waarbij door het jaar heen verschillende mystery guests horecazaken beoordelen. Heineken bedacht deze wedstrijd vanuit het idee dat zij het beste bier brouwen, maar dat er tussen de brouwerij en de klant in een café die het pilsje drinkt, heel wat mis kan gaan.

Pamela Eggenhuizen: "Het gaat bij de verkiezing om het totaalplaatje. De bierbehandeling, dus hoe tap je een pilsje, hoe presenteer je het glas en de beleving van de gast, hoe benader je je gast. En dat wordt dus op verschillende momenten in het jaar getest, zonder dat je dat vooraf weet." John en Pamela Eggenhuizen namen in 2008 Café de Coehoorn over. Vanaf het begin pakten ze het kasteleinsvak grondig aan. "Toen we begonnen hadden we vooral veel ervaring in 'aan de bar staan'. We moesten nog veel leren en dat deden we dan ook. We volgden allerlei cursussen, van bier tappen tot gedestilleerd. Ook het personeel volgt de nodige cursussen."

Al in 2010 deden John en Pamela voor het eerst aan de 'Goed Getapt verkiezing' mee. Dat ze toen als 26e eindigden was voor hen een teken dat ze op de goede weg zaten. In 2014 en 2017 zaten ze bij de regionale winnaars en wonnen ze de zilveren tapknop. Toen vorige week Heineken belde hoopten John en Pamela dat ze weer hoog in de regio waren geëindigd. De verrassing was groot toen bleek dat ze landelijk tweede waren geworden. "Dit is echt heel erg tof. Zeker omdat dit het laatste jaar is dat deze verkiezing wordt georganiseerd. Dan is het echt genieten als je zo'n prijs wint." Zelf komen ze niet vaak meer in andere cafés, maar als ze wel eens ergens een pilsje gaan drinken, letten ze er automatisch op hoe dat pilsje getapt wordt. John: "Soms zie je dingen gebeuren, waardoor de zin in dat pilsje je vergaat. Glazen, die bij de bovenkant vastgepakt worden, soms zelfs met de vingers in de glazen. Dat is een van de eerste dingen, die je leert in de basiscursus. Nooit het glas aan de bovenkant vastpakken."

De verkiezing is op zich reden voor een feestje, maar er zijn dit jaar nog wel meer redenen voor een feestje. Zo bestaat Café De Coehoorn vijftig jaar, hebben John en Pamela het café tien jaar en is John elf jaar kastelein. Pamela: "Elf jaar kastelein, daar moeten we echt iets leuks mee gaan doen."

Meer berichten