Theo Hendrikse is het onderwerp van een documentaire. (eigen foto)
Theo Hendrikse is het onderwerp van een documentaire. (eigen foto) (Foto: )

'Mensch, durf te leven!'

Voor de meeste inwoners van Grave, en dan met name in de wijk De Zittert, is Theo Hendrikse allang geen onbekende meer. Menigeen heeft deze markante blinde Gravenaar wel eens zien lopen, vaak alleen op weg naar het busstation of naar zijn werk, maar dikwijls ook gewoon in de binnenstad.

door onze redactie

De opléttende Gravenaar heeft de laatste tijd echter wat opmerkelijks kunnen zien. Met enige regelmaat loopt er sinds kort een cameraman achter Theo Hendrikse aan, soms zelfs twee. Theo is namelijk het onderwerp van een documentaire die de titel Het Geluid van Theo heeft meegekregen. De documentaire is een initiatief van het innovatieteam van Stichting Dedicon om zo bewustwording te creëren in de samenleving. Wat betekent het nou eigenlijk om blind te zijn? Wat heb je nodig om toch zelfstandig in de samenleving te kunnen functioneren? Voor Theo is het feit dat hij gefilmd wordt allang niet nieuw meer. "In mijn werk als opnametechnicus bij Dedicon ben ik wel vaker op beeld vastgelegd, tenminste dat is mij verzekerd. Omroep Max en de EO zijn er bijvoorbeeld wel eens komen filmen. En ook tijdens het actievoeren voor de actiegroep Terug naar de Bossen vond men het nodig om mij voor de camera te trekken", grijnst Theo. Maar echt hoofdrolspeler in een documentaire is natuurlijk wel helemaal nieuw: "Toen ik daarvoor gevraagd werd moest ik daar natuurlijk wel even over nadenken: Wat heb ik de wereld nou te vertellen? Maar ja Hendrikse, dacht ik toen, daar dacht je ook niet over na in het MuZIEum, of eerder bij de WIG op scholen, of op het werk bij rondleidingen ... En al zou je het alleen al doen voor die moeder die je ooit bij een open dag ontmoette, samen met haar blinde kind van vijf. Die zei dat ze moed putte uit gewoon, wat ik deed en wie ik was. Met die gedachte was ik om…"

Het idee is afkomstig van Innovatiemedewerker Wilfred Reijntjes: "Ik heb het een beetje als mijn persoonlijke innovatieve missie opgevat om bewustwording te creëren: binnen Dedicon, in Grave, en misschien zelfs wel landelijk, al is dat laatste erg lastig om voor elkaar te krijgen. Theo is een markante kerel die blind is, en die nu ook langzaam doof aan het worden is. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor iemand wiens gehoor een belangrijk onderdeel van zijn leven is, zo niet cruciaal. Dat laatste proces wil ik volgen en in beeld brengen. Rauw, puur, en zonder opsmuk: het is zoals het is." Niettemin is gebleken dat het maken van een documentaire voor een medewerker van Dedicon geen sinecure is. "Zoiets kost nou eenmaal geld en dat is bij een stichting als Dedicon natuurlijk niet ruimschoots voorhanden", vertelt Wilfred. "We zijn dus ook dringend op zoek naar financiën om de documentaire echt mogelijk te maken en ook op een gegeven moment afgerond en uitgezonden te krijgen. Dat is een langdurig proces, zo lijkt het. We hebben het benodigde geld dan ook nog lang niet binnen, en we hopen dat bedrijven of fondsen mee willen doen. Maar gelukkig hebben we nog tijd." Theo is 65 en ook voor hem staat het pensioen binnenkort voor de deur. "Vervelen? Och, daar heb ik helemaal geen tijd voor", grinnikt hij. "Er is nog zoveel te doen. Ik moet opnieuw leren communiceren met mijn handen, blijven actievoeren, hopelijk muziek blijven maken; binnenkort moet er weer toegankelijk gestemd worden; en wat dacht je van de liefde; andere werkzaamheden; reizen; eten en drinken;.. En ik moet natuurlijk wel leven volgens mijn eigen motto: Mensch, durf te leven."

Meer berichten