Een kleine optocht optocht met de zelf versierde loopfietsen. (foto Marco van den Broek)
Een kleine optocht optocht met de zelf versierde loopfietsen. (foto Marco van den Broek)

Pinguindans en Tsjoe, tsjoe, wa

Al voordat de carnavalsfeesten overal losbarstten, vierden de peuters van De Eerste Stap hun eigen carnaval. Op de locatie van kindcentrum De Graaff hadden ze afgelopen donderdag zelfs hun eigen bescheiden optocht met de zelf versierde loopfietsen. Maar dat was niet het enige. Er werd gedanst en gezongen en er waren poffertjes.

Op deze donderdagochtend zijn er dertien kinderen bij de peuterplusgroep van De Eerste Stap. Leidsters Joyce Penning en Esther Blom krijgen vandaag hulp van drie moeders. "Heel fijn dat we zoveel hulp hebben. Dat is ook wel nodig op dit soort bijzondere dagen. Overigens vind ik het altijd fijn als er een ouder komt helpen. Ze zijn wat mij betreft wel vaker welkom", aldus Joyce.

Met alle hulp hebben de peuters ballonnen en slingers aan de fietsjes vastgemaakt. Het ziet er vrolijk en kleurrijk uit. Na gedane arbeid is het goed om met z'n allen aan de tafel te zitten voor een lekker hapje en iets te drinken. Normaal gesproken krijgen de kinderen fruit te eten en water te drinken. Maar op zo'n speciale dag als vandaag zijn er poffertjes en mogen ze kiezen tussen water of versgeperste sinaasappelsap. De ruim honderd poffertjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

De peuters, prachtig uitgedost als tijger, batman, prinses of Sneeuwwitje, smullen er vol overgave van. Als alle borden leeg zijn en de monden en handen zijn gepoetst is het tijd voor muziek. 'We gaan hossen, wie doet er mee?' De een springt meteen op en danst in het rond, de ander blijft rustig zitten om het eerst eens aan te kijken. Op de muziek van Het feest kan beginnen, want wij zijn binnen, krijgen de kinderen de smaak te pakken en ontstaat er zelfs een polonaise. De stralende snoetjes laten zien hoe ze ervan genieten. Een paar kinderen laten ook de polonaise voor wat die is. De een vindt het toekijken leuker dan het zelf meedoen en de ander haalt blik en veger om al die serpentines eens netjes op te ruimen.

De drie moeders doen enthousiast mee. Een van de moeders zit in het gevolg van prinses Kim uit Velp. Zij kan op de nodige ervaring bogen. Na de carnavalsmuziek volgen een paar liedjes, die de kinderen goed kennen. De Pinguindans en Tsjoe, tsjoe, wa. En dan is het tijd voor de optocht. De kinderen gaan naar buiten en klimmen op de loopfietsjes. Behalve slingers en ballonnen zijn er achter de fietsjes blikken gebonden, die het nodige lawaai maken als de stoet vertrekt.

Met de prinsessen carnaval van basisscholen Hartenaas en Sprankel voorop vertrekt de stoet voor een rondje om het hele gebouw. Alle kinderen vinden het prachtig. Ook de leerlingen van de basisscholen, die op het schoolplein aan het spelen zijn, komen de optocht bewonderen. De peuters hebben hun eerste stappen op het carnavalspad gezet. Er zullen er vast nog vele volgen.

Meer berichten