Leerlingen luisteren aandachtig naar de uitleg van Marcel Schets. (foto: Marco van den Broek)
Leerlingen luisteren aandachtig naar de uitleg van Marcel Schets. (foto: Marco van den Broek)

Jongeren maken eigen klimaatakkoord

Op verschillende plekken in Europa voeren jongeren acties voor een beter klimaatakkoord. Minder CO2 uitstoot moet ertoe leiden dat het leven op aarde voor de komende generaties leefbaar zal zijn. In Grave bogen de jongeren van de IVN, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, zich over het ontstaan en de mogelijke oplossingen van de klimaatproblemen.

Door Jenneke van Dongen

Zo'n tien jongeren zitten op zaterdagochtend in een klaslokaal van het Merletcollege, waar ze vol aandacht luisteren naar de uitleg van Marcel Schets. De mooie zomer van 2018 is de kapstok waaraan de theorie deze ochtend is opgehangen. "Hoe kwam het dat we zo'n mooie zomer hadden? Wat heb je precies opgemerkt?" "Dat het lekker warm was, nou ja eigenlijk te warm en dat er zware regenbuien waren."

Om goed te kunnen uitleggen wat de opwarming van de aarde is, begint Marcel met de theorie over het ontstaan van de aarde. Hoe is zuurstof op de aarde gekomen en waaruit is de atmosfeer samengesteld. En hoe komt het dan dat het aandeel van CO2 in de atmosfeer gestegen is? Het gebruik van kolen en olie, grondstoffen uit de aarde, passeert de revue. Wat zou je in plaats daarvan kunnen gebruiken en hoeveel effect zal dat hebben? De IVN jongeren steken heel wat op van de theorie en gaan daarna zelf actief aan de slag met hun eigen klimaatakkoord.

Marcel: "We kunnen wel zeggen dat anderen er iets aan moeten doen, maar we moeten eerst naar onszelf kijken." Miel, Ties en Kenji hebben al snel een paar punten op hun papier staan. "Minder lang douchen en de verwarming minder hoog zetten. Een trui aandoen als het koud is. Vegetariër worden scheelt ook heel veel. Weet je dat er heel veel water nodig is voor een biefstukje?" Niet iedereen voelt daar iets voor. "Ik ga mijn vlees echt niet opgeven hoor."

Anderen zijn daar al weer wat verder in. Lisa: "Ik eet maar twee keer per week vlees, maar het helpt dat mijn moeder vegetariër is. Maar wat je bijvoorbeeld ook kunt doen is dingen hergebruiken. Als je een keer Chinees hebt gehaald, dan kun je die bakjes nog heel lang gebruiken voor andere dingen. Zo krijg je minder afval."

Het klimaatakkoord dat de jongeren voor zichzelf opstellen gaat mee naar huis, maar eerst gaan ze ook nog in de praktijk aan de slag. Met knijpers en vuilniszakken gaan ze op pad om de omgeving van de school schoon te maken. Hoe meer plastic er opgeruimd wordt om te recyclen, hoe minder plastic er via de rivieren in de zee terechtkomt.

De IVN jongeren geven het goede voorbeeld en hopen dat dat veel navolging krijgt. Monique van den Hark, begeleider van de IVN jeugd: "Alle jongeren tussen de acht en zestien jaar kunnen lid worden van de Jeugd- IVN. Voor meer informatie en aanmelden: moniquevdhark@gmail.com

Meer berichten