Ook een plekje voor de rolstoel

Een unieke samenwerking heeft ervoor gezorgd dat aanstaande vrijdag, tijdens de vrijwilligeractie NLdoet, een bijzondere picknicktafel aan de Maaskade in Grave wordt geplaatst. Welzijnsorganisatie Sociom en Platform voor mensen met een functiebeperking Grave sloegen de handen ineen en het resultaat is een prachtige tafel waaraan ruimte is voor twee rolstoelers.

door Jenneke van Dongen

Chantal Hendriks is een van de leden van het platform. Ze is rolstoelafhankelijk. "Dit is een tafel waar ik echt kan aanschuiven. Normaal gesproken zit ik bij een picknicktafel aan de zijkant en hoor ik er net niet bij. Bij deze tafel past mijn rolstoel onder het tafelblad en hoor ik er helemaal bij."

Chantal maakt sinds kort deel uit van het platform voor mensen met een functiebeperking. "Qua toegankelijkheid kan er in Grave nog wel het een en ander verbeterd worden. Dat proberen wij met het platform te doen, onder meer door adviezen te geven aan de gemeente. Maar minstens zo belangrijk is het dat mensen zich bewust worden van de problemen waar je tegen aan loopt als je een beperking hebt. Onlangs hebben twee managers van BAM, die op dit moment het werk aan de N324 uitvoeren, in mijn rolstoel een stukje door het centrum van Grave gereden. Dat viel nog niet mee. Ze zijn alletwee een keer achterover gevallen. Maar hoe lastig het soms manoeuvreren is met een rolstoel is wel een ervaring die ze meenemen in hun werk." Elk jaar heeft het platform een bijzondere actie. Dit jaar is dat de plaatsing van de picknicktafel. Welzijnsorganisatie Sociom werd door het platform ingeschakeld.

Martijn Schmiermann van Sociom: "Mensen kennen ons vaak van het jongerenwerk, maar dat is een geminimaliseerd onderdeel van ons werk. Sociom heeft een breed takenpakket en wordt door diverse organisaties of particulieren ingeschakeld. We zijn actief in maatschappelijk werk, ouderenwelzijn, maar dus ook bij het mogelijk maken van een initiatief van het platform voor mensen met een functiebeperking. Bij al onze werkzaamheden gaat het om het welzijn van mensen. We hebben het Senioren Hobby Centrum in Mill bereid gevonden deze unieke picknicktafel te maken. Het is een prachtige tafel geworden. Mooi is dat via een ander project, waarbij bewoners van het AZC vrijwilligerswerk mogen doen, de tafel door een paar dames van het AZC geschilderd is. Aanstaande vrijdag, tijdens NLdoet, zal de tafel geplaatst worden door een aantal vrijwilligers."

De picknicktafel krijgt een mooie plek aan de Maaskade. Wethouder Ben Peters zal daar vrijdag om 10.30 uur de officiële openingshandeling verrichten door het logo van het platform als brandmerk in de tafel te zetten. Vrijdag 15 maart staat vanaf 10.15 uur de koffie klaar bij de nieuwe rolstoelvriendelijke tafel. Sociom en het platform voor mensen met een functiebeperking hopen dat veel inwoners van Grave een kijkje komen nemen.

Meer berichten