De bloementuin, het bos en de groentetuin worden vol liefde verzorgd door de vrijwilligers. (foto: Marco van den Broek)
De bloementuin, het bos en de groentetuin worden vol liefde verzorgd door de vrijwilligers. (foto: Marco van den Broek)

'De mooiste tuin van Nederland'

Joos van Gestel uit Oss kwam een jaar of vijftien geleden naar het Emmausklooster in Velp om een bijbelgroep bij te wonen. Destijds gaf ze nog les op een middelbare school. Ze zag de tuin van het klooster en vroeg of ze voortaan op vrijdagmiddag in de tuin mocht komen werken. Dat mocht en vandaag de dag is Joos de tuincoördinator van het klooster.

door Jenneke van Dongen

"Dat was zo heerlijk. Na een ochtend lessen geven aan niet altijd even gemotiveerde pubers, de tuin in kunnen. In de stilte werken met mijn handen. Nog steeds geeft dat veel voldoening. Tegenwoordig ben ik hier drie ochtenden in de week. Elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend werk ik samen met een aantal vaste vrijwilligers in de prachtige tuin."

Toen Joos voor het eerst kennismaakte met het klooster had Ans van den Akker de leiding over de tuin. Zij ging weg en Joos werd gevraagd tuincoördinator te worden. "Piet Brands, die hier al meer dan vijftig jaar in de tuin helpt, weet zoveel over tuinieren en over deze tuin en toen hij aangaf mij in raad en daad bij te staan, heb ik ja gezegd." De bloementuin, het bos en de groentetuin worden vol liefde verzorgd door de vrijwilligers, die ieder meestal een dagdeel in de week in de tuin werken. "We kunnen nog wel wat hulp gebruiken, dus iedereen, die een ochtendje in de week over heeft, is van harte welkom. De koffie staat voor hen klaar en natuurlijk krijg je ook wel eens wat verse groente uit de tuin mee. Ik zoek specifiek naar iemand, die het leuk vindt om onze bloementuin op te fleuren."

Naast de vaste tuinochtenden, wordt er vijf keer per jaar een tuinweek georganiseerd. Binnenkort, van 24 tot en met 29 maart, staat er zo'n tuinweek op de agenda. "Dat zijn heel bijzondere weken. Voor ons zijn die weken ideaal om de wat grotere klussen aan te pakken. En we kijken daarbij naar ieders wensen en mogelijkheden. Mensen, die zich hiervoor aanmelden, verblijven een hele week in het klooster. Tegen een geringe vergoeding overnachten ze hier en krijgen ze alle maaltijden. In een ontspannen sfeer wordt van 9.00 tot 11.45 uur in de tuin gewerkt, met tussendoor een koffiepauze. Dan is er een lekkere lunch en tijd voor jezelf. Van 15.00 tot 17.00 uur werken we dan nog een paar uur in de tuin. Voor wie dat wil is er gelegenheid om deel te nemen aan een ochtend-, middag- en avondgebed. Vanuit het hele land komen mensen naar het klooster om aan de tuinweken deel te nemen. Die heerlijke stilte hier, de hele dag buiten zijn, mensen genieten ervan met volle teugen."

Aanmelden voor de tuinweken kan via www.avantspirit.nl. Aanmelden als vaste tuinvrijwilliger of meer informatie hierover kan via Joos van Gestel, telefoon. 06-48444116.

Meer berichten