Drie Gravenaren met een visuele beperking meldden zich op het stembureau in Catharinahof.(foto Marco van den Broek)
Drie Gravenaren met een visuele beperking meldden zich op het stembureau in Catharinahof.(foto Marco van den Broek)

Blinden naar de stembus

Mensen die een visuele beperking hebben, hebben het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, hun stem uit te brengen. Net als ieder ander in Nederland. Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Afgelopen woensdag was Grave een van de twaalf pilotgemeentes in Nederland waar mensen met een visuele beperking konden stemmen.

door Jenneke van Dongen

Drie Gravenaren met een visuele beperking, te weten Irene Schumans, Meinte Ypma en Rinus Rijk, meldden zich afgelopen woensdag op het stembureau in Catharinahof.

Een medewerker van het stembureau neemt alle tijd om uit te leggen hoe met behulp van een mal en audio ondersteuning de stem uitgebracht kan worden. Via de koptelefoon hoort de stemmer welke partijen er mee doen en wie er per partij op de lijst staan. Irene: "Dat werkt voor mij niet. Ik kreeg wel twintig keer de instructie te horen." Naast de audio ondersteuning zijn de stemlijsten in braille voorhanden. Voor de provinciale staten is dat een enorm boekwerk, waar alle, bijna 500 kandidaten, in staan. Rinus: "Zo'n boek, daar doe je wel een uur over om het helemaal te lezen. Ik wil bij voorkeur op een kandidaat uit de gemeente stemmen, maar als ik al die namen en de woonplaatsen eerst moet lezen, dan ben ik daar veel te lang mee bezig."

Meinte heeft intussen de braillelijst van de kandidaten voor het waterschap onder handen. Die bestaat gelukkig 'slechts' uit 190 namen, dus dat leest iets sneller. Meinte: "Als wij, net als alle andere inwoners van Grave, de kandidatenlijsten vooraf thuis hadden gekregen, dan hadden wij ons voor kunnen bereiden. Als je het over gelijkheid van rechten hebt, dan hoort vooraf informeren daar bij."

Irene heeft inmiddels een kandidaat gevonden, waarop ze haar stem wil uitbrengen. De medewerker van het stembureau legt het stembiljet onder de speciaal gemaakte mal. Irene kan, door de gaatjes te tellen, voelen waar ze met het rode potlood een rondje kan inkleuren. "Dat lukte goed, maar ik vond het al met al wel erg omslachtig. Voorheen werd ik bij het stemmen geholpen door iemand, die ik ken en vertrouw, en dat ging altijd prima." Burgemeester Roolvink, die toevallig net een kijkje komt nemen op het stembureau, hoort geïnteresseerd de ervaringen aan. Meinte: "Als er toch al een lijst met de kandidaten in braille wordt gemaakt, dan is het een kleine moeite om die lijsten te verspreiden onder de mensen met een visuele beperking in Grave." De opmerking wordt door de burgemeester als aandachtspunt meegenomen. Ook bij de Europese verkiezingen van 23 mei kunnen mensen met een visuele beperking via dit pilotproject stemmen op het stembureau van Catharinahof. Rinus: "Misschien werkt het voor de jongeren gemakkelijker. Dat zou kunnen. Als je 83 bent en altijd goede hulp hebt gehad bij het uitbrengen van je stem, dan is dit een ervaring op zich, maar wel een bewerkelijke ervaring."

Meer berichten