Leerlingen van De Wegwijzer planten bomen. (foto Marco van den Broek)
Leerlingen van De Wegwijzer planten bomen. (foto Marco van den Broek)

Een appeltje voor de dorst

Afgelopen woensdag hielpen de leerlingen van groep zes, zeven en acht van basisschool De Wegwijzer in Grave ijverig mee bij het planten van een aantal fruitbomen. Deze hoogstam fruitbomen kunnen wel honderd jaar oud worden en zullen de komende tientallen jaren veel vruchten voortbrengen. Dat is althans de hoop en verwachting van omwonenden en de gemeente Grave.

door Jenneke van Dongen

Frank Pieters is niet alleen bewoner van de burgemeester Ficqlaan, hij is ook betrokken bij de stichting Historisch Groen, die zich bezighoudt met onderhoud, herbeplanting en behoud van bomen in historisch Grave. "Toen ik zag dat de gemeente bezig was met de groenrenovatie in het park tegenover mijn huis, heb ik ze gevraagd wat precies de bedoeling was. Ik had namelijk zelf het idee om op deze plek fruitbomen te planten. Daarmee worden de zichtlijnen in het park duidelijker en het past ook perfect in het idee van een park met meer beleving. Ik was verrast dat de gemeente mij meteen liet participeren in het plan van aanpak."

Samen met IVN en andere buurtbewoners werden verschillende fruitbomen gekozen, zoals de conference peer, de elstar appel en de sterappel. Afgelopen woensdag stonden de negen fruitbomen al klaar in de gegraven kuilen. IVN-er Lia Lobel vroeg de leerlingen waarom het belangrijk is dat er bomen geplant worden. "Het is belangrijk voor de zuurstof. Er komt lekker fruit aan en het is ook goed voor de insecten", aldus de leerlingen. De bomen die geplant worden, zijn al een kleine tien jaar oud. Dat betekent dat de leerlingen flink aan de slag moeten. De bomen zijn als wat groter, de kuilen dus ook wat dieper en er moet behoorlijk wat grond geschept worden om de kuilen dicht te krijgen.

De leerlingen Valentijn, Abe en Giovanni werken hard: "Het valt mee en het valt tegen. Het valt mee, omdat het goed is voor de natuur. En het valt tegen, omdat het zwaar werk is. Maar wij kunnen straks vanaf ons schoolplein onze boom zien. Dat is wel heel leuk." Bij een van de andere bomen giet een leerling tussen het scheppen door flink wat water in het gat. "Dat hebben ze net verteld, dat het belangrijk is dat de boom veel water krijgt. Het is wel heel leuk om een appelboom te planten. Mijn lievelingsfruit is een appel en ik eet er bijna elke dag wel een."

Mark van Dijk van de gemeente Grave vertelt dat het hele gebied, waar de fruitbomen geplant zijn, voorzien wordt van een bloemenmengsel. En dat is dan weer goed voor de insecten. De aanwezigen zijn het er over eens: het wordt hier een prachtig plekje. In de zomer kun je hier genieten van de bloemen, in de schaduw van de boom zitten en een paar maanden later de appels en peren plukken.

Meer berichten