De datum 17 september staat in Grave bekend als de datum in 1944 waarop Grave werd bevrijd. (foto: Marco van den Broek)
De datum 17 september staat in Grave bekend als de datum in 1944 waarop Grave werd bevrijd. (foto: Marco van den Broek)

Een bijzondere tekening

De datum 17 september staat in Grave bekend als de datum in 1944 waarop Grave werd bevrijd. Gelande parachutisten van het 82e Airborne Division namen snel en zonder al te hevige strijd de brug in. Minder bekend zijn de gebeurtenissen van 20 september 1944, toen er een enorme colonne voertuigen door Grave reed, op weg naar Nijmegen en Arnhem.

door Jenneke van Dongen

Maarten Dekkers is al zo'n achttien jaar vrijwilliger bij het Oorlogsmuseum in Groesbeek. In 1944 was hij een jochie van vijf jaar, die samen met zijn ouders vanuit hun toenmalige woonplaats Rijkevoort naar Grave fietste om de bevrijders toe te juichen. Die reden in een colonne van meer dan twintigduizend voertuigen over de brug. Onder hen onder meer 'The Household Cavalry' uit Engeland.

Maarten: "Plotseling kwamen er een aantal Focke-Wulfs, Duitse vliegtuigen, aan, die in de aanval gingen. Alle mensen, die langs de kant stonden, gingen zo snel mogelijk de dijk af. Ik raakte mijn ouders in de paniek kwijt en werd door een geallieerde soldaat onder de arm genomen. Samen rolden we de dijk af om beschutting te zoeken." Jaren later komt Maarten er achter dat korporaal Maede King van 'The Household Cavalry' tijdens de oorlog vaak tekeningen maakte. Maede King had gestudeerd aan de 'Westminster School of Art' en hij had altijd een schetsboek bij zich. Zowel Maede King als zijn schetsboek overleefde de oorlog. En zo kwam zijn tekening van de schuilende mensen onder aan de brug bij Grave in een boek terecht. "Ik kwam erachter dat de originele tekening in het museum van 'The Household Cavalry' hangt en heb contact gezocht met de curator van het museum, Peter Storer. Hij zegde mij een kopie van dit schilderij toe."

Onlangs was het zover. Een bus vol Engelsen arriveerde bij het oorlogsmonument aan de John F. Thompson brug in Grave. Alle inzittenden van de bus zijn op de een of andere manier verbonden met 'The Household Cavalry'. Zij maken een herinneringsreis vanuit Frankrijk naar Arnhem en horen in Grave het verhaal van de bevrijding uit de mond van Evert Vos van het Graafse Kazemattenmuseum. Maarten Dekkers voegt er het verhaal van 20 september aan toe. Geboeid staan de Engelsen te luisteren. Onder hen Brian, die sinds 31 jaar in dienst is bij 'The Household Cavalry'. "Wij rijden nu precies dezelfde route als ons regiment bijna 75 jaar geleden reed. Dat is indrukwekkend. Ik ben al eerder in Nederland geweest, maar toen als parachutist bij een herdenking in Arnhem. Nu heb ik meer tijd om de musea in Groesbeek en Oosterbeek te gaan bezoeken."

Peter Storer overhandigt de kopie van de tekening aan Maarten Dekkers en Evert Vos. Maarten: "Wie weet ben ik wel een van die mensen, die op de tekening staat. Heel bijzonder om dit nu in handen te hebben. Het is een mooie aanwinst voor het museum."

Meer berichten