Suzanne Heezen zet zich in voor Because we carry (foto: Marco van den Broek)
Suzanne Heezen zet zich in voor Because we carry (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Hulp voor moeders en baby's

De Velpse Suzanne Heezen volgde al een tijdje de acties, die de stichting Because we carry op poten zet. De stichting, die zich bekommert om mensen op de vlucht, heeft als motto niet lullen, maar poetsen. In de praktijk betekent dit dat er gekeken wordt welke hulp er concreet nodig is en dat geprobeerd wordt die hulp te bieden.

door Jenneke van Dongen

Suzanne Heezen: "Juist dat concreet hulp bieden spreekt me aan. Dus toen er een actie werd gestart om een zogenaamde 'carry bag' samen te stellen, heb ik mezelf aangemeld als inzamelpunt." Een 'carry bag' is een tas gevuld met de basisspulletjes voor baby's op de vlucht. Voor pasgeboren baby's en hun moeders is er op de Griekse eilanden Lesbos en Samos, waar de vluchtelingen arriveren, weinig aanwezig. Een handzame tas met een paar kleertjes in maat 50-56, een katoenen dekentje, hydrofielluiers, slofjes en een klein knuffeltje maakt dan het verschil. Suzanne: "Het is een korte, snelle actie. Morgen al ga ik met alle spulletjes, die ik binnen heb gekregen en misschien nog binnen krijg, de tassen vullen en donderdag breng ik ze dan weg naar het landelijk inzamelpunt in Weesp. Ik hoop minimaal vijftig carry bags te kunnen maken, maar hoe meer, hoe beter natuurlijk."

Het is niet verwonderlijk dat Suzanne zich als vrijwilliger voor deze actie inzet. Een paar jaar geleden reed ze naar het opvangkamp in Heumensoord om daar een helpende hand te bieden. Daarna meldde ze zich aan bij vluchtelingenwerk in het asielzoekerscentrum in Grave. Daar helpt ze nu gemiddeld een dag in de week. Suzanne: "Samen met de mensen van vluchtelingenwerk en andere vrijwilligers probeer ik een vluchtverhaalanalyse te maken. Dat is onderdeel van de procedure, die vluchtelingen moeten doorlopen. Met het uitpluizen van het verhaal ondersteunen we de advocaat, die de mensen bijstaat in de procedure. We geven ook uitleg over de procedure aan de asielzoekers. Je hoort zo vaak mensen, die een ongefundeerde mening hebben over vluchtelingen en hun verhaal. Dat stoort me, dan denk ik 'kom er eens bij zitten als een vluchteling zijn verhaal vertelt'. Ik ben op dit terrein bij vluchtelingenwerk zeker niet de enige vrijwilliger, maar wel de enige uit Grave. Het zou fijn zijn als er vrijwilligers bij komen." Suzanne heeft inmiddels bij de actie voor de 'carry bag' haar hele familie ingeschakeld. Haar zus zamelt in Nijmegen spullen in, haar vader fietst de nodige winkels af op zoek naar katoenen dekentjes. Mensen, die nog kleine babykleertjes hebben liggen, kunnen die tot woensdag 8 mei 12.00 uur inleveren bij Suzanne aan de Bosschebaan 9 in Velp. Suzanne: "Zelf een hele tas samenstellen, is natuurlijk helemaal super. Op de website www.becausewecarry.org is te vinden wat er precies in de tas moet zitten. Een pasgeboren baby kunnen we op deze manier een iets betere start van zijn leven geven."

Meer berichten