De vrijwilligers van de kinderboerderij zijn er klaar voor. (foto Marco van den Broek)
De vrijwilligers van de kinderboerderij zijn er klaar voor. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

Knuffelen met de dieren

Kinderboerderijen zijn van onschatbaar maatschappelijk belang, zo staat te lezen op de website van de Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland. In een steeds verder verstedelijkende maatschappij is een goede omgang met de natuur en met dieren geen vanzelfsprekendheid meer voor kinderen. De kinderboerderij leert kinderen om te gaan met en genieten van dieren.

door Jenneke van Dongen

In de gemeente Grave is op landgoed Mariëndaal in Velp de prachtige kinderboerderij Buiten-Gewoon te vinden. Op zondag 26 mei, tijdens de kinderboerderijdag, zijn hier van 11.00 tot 16.00 uur allerlei activiteiten te beleven voor kinderen en voor hun ouders. Cor Schonenberg, bestuurslid, en Sonny van der Sanden, coördinator activiteiten vertellen er enthousiast over. Cor: "Knuffelen met de dieren in onze knuffelwei is een heerlijke activiteit. Ik heb het idee dat kinderen tegenwoordig iets eerder bang zijn van dieren en in de knuffelwei kun je leren dat dieren het fijn vinden om geaaid te worden en dat je niet bang hoeft te zijn. Uiteraard is respect hebben voor de dieren essentieel. En als we kinderen dan meteen kunnen leren dat je een wortel op een platte hand moet leggen, zodat je konijn niet in je vinger bijt, dan is dat mooi meegenomen."

Behalve knuffelen is er een workshop 'hoe verzorg ik mijn cavia en konijn' en kan er geknutseld worden in de knutselhoek. Sonny: "Kinderen kunnen voor drie euro een strippenkaart kopen waar ze de nodige activiteiten mee kunnen betalen. Ook kunnen ze daar een portie poffertjes mee krijgen. Verder is er een zogenaamde paardenslee, een tapijt dat getrokken wordt door ons paard en waar de kinderen op mogen zitten. De pony mag geborsteld worden en, als het goed is, zijn er piepkleine kuikentjes. De eieren liggen op dit moment nog in de broedmachine en we hopen dat die aanstaande zondag net uit zijn." Iets oudere kinderen, die het knuffelen misschien al ontgroeid zijn, kunnen hun hart ophalen in het Belevingsbos.

IVN, partner van de kinderboerderij, geeft in het Belevingsbos kinderen volop mogelijkheden om de natuur te beleven. Het blote voeten pad en de boomhut kunnen ontdekt worden en kinderen kunnen helpen bij het vullen van het insectenhotel. Sonny: "Kinderen, die een zieke pop hebben, kunnen die meenemen, want er is zondag een poppendokter aanwezig op de kinderboerderij. En als je ooit al hebt willen zien hoe een schaap geschoren wordt, dan heb je geluk, want een schaapscheerder komt onze schapen van hun dikke vacht af helpen." Nu is het alleen nog maar duimen voor mooi weer. Vorig jaar verstoorden regen en onweer de kinderboerderijdag. Cor: "Vroeger werd er een metworst naar de nonnen gebracht als je mooi weer wilde. Misschien moeten we voor de zekerheid maar ergens een metworst vandaan gaan halen." Kinderboerderij Buiten-Gewoon is gevestigd op Beukenlaan 8 in Velp op landgoed Mariëndaal (achter de brede school De Verrekijker), hoofdingang Tolschestraat.

Meer berichten