Lindy en Hein Hendrikx werden verrast met de plattelandsaward. (foto Marco van den Broek)
Lindy en Hein Hendrikx werden verrast met de plattelandsaward. (foto Marco van den Broek)

Award voor De Gastvrijheid

Lindy en Hein Hendrikx van Zorgboerderij De Gastvrijheid in Velp werden verrast met de plattelandsaward van Ons Plattelandsrondje. Uit handen van voorzitter Carel van Genugten van Het verrassend PlatteLand van Cuijk ontvingen ze de award voor de leukste, beste en meest gevarieerde activiteit tijdens het Plattelandsrondje eerder deze maand.

door Jenneke van Dongen

Voorzitter Carel van Genugten: "Al een paar keer zaten jullie bij de genomineerden om deze award te winnen en vandaag is het dan zover. Jullie bedrijf maakt zijn naam meer dan waard. Die gastvrijheid is een van de redenen dat jullie hebben gewonnen. En daarnaast was de veelheid van het bedrijf duidelijk zichtbaar tijdens het Plattelandsrondje, werd er van alles georganiseerd en is de sfeer die hier op dit bedrijf hangt heel bijzonder." Lindy en Hein zijn al enige tijd aangesloten bij Het verrassend PlatteLand van Cuijk, de vereniging van ruim vijftig toeristisch - recreatieve bedrijven in het Land van Cuijk. Ze stelden voor de vijfde keer hun bedrijf open voor de bezoekers. De Gastvrijheid biedt opvang na schooltijd en logeermogelijkheden in het weekend voor jongeren van zeven tot achttien jaar en dagbesteding voor jong volwassenen vanaf achttien jaar.

Lindy: "Met name in die laatste groep hebben we nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Het gaat dan om mensen, die een indicatie hebben en in groepen kunnen meedraaien. De mogelijkheden op ons bedrijf zijn groot. We hebben onder andere dieren, een grote moestuin en houtbewerkingsmogelijkheden." Vorig jaar werd hier een boerenterras aan toegevoegd. Op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00 uur tot 16.30 uur is het voor wandelaars en fietsers heerlijk toeven op het terras. Hein: "En voor onze deelnemers is het een mooi project. De terrasstoelen worden schoongemaakt, er wordt een appeltaart gebakken en verder is met name de sociale interactie heel belangrijk. Hoe spreek je een gast aan, hoe vraag je wat hij wil drinken."

Tijdens de openstelling van het bedrijf bij het Plattelandsrondje kregen Lindy en Hein de nodige hulp van hun deelnemers, ouders van de jongere deelnemers en een aantal vaste vrijwilligers. "Al die mensen zijn voor ons volwassen versies van goede feeën, ze zijn onbetaalbaar en onmisbaar. Extra handen zijn in ons bedrijf echt zo welkom. Misschien zijn er wel mensen, die op basis van dit artikel eens bij ons willen komen kijken. En je hoeft echt niet standaard een dagdeel in de week te kunnen helpen. Een keer per maand een paar uurtjes in onze moestuin werken, daar zijn we ook mee geholpen. Of misschien een paar ochtenden in je vakantie."

Voor de prijs, die ze hebben gewonnen, gaan ze eerst eens een mooi plekje zoeken. Hein: "Het is een prijs om trots op te zijn. Als mijn vader, die dit bedrijf begonnen is, aan mij vroeg 'wat is gastvrijheid?', dan zei ik: 'Ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt'. 'Dat is gewone gastvrijheid', zei hij dan, 'maar bij ons is het je welkom voelen met een plusje'."

Meer berichten