Jan Leermakers woonde jarenlang met zijn vrouw en drie kinderen in Grave. Tot hij twaalf jaar geleden zijn vleugels uit wilde kunnen slaan. (foto: Marco van den Broek)
Jan Leermakers woonde jarenlang met zijn vrouw en drie kinderen in Grave. Tot hij twaalf jaar geleden zijn vleugels uit wilde kunnen slaan. (foto: Marco van den Broek)

Therapie in de kloostertuin

Duurzaamheid en goed omgaan met de natuur, dat staat hoog in het vaandel bij Jan Leermakers. Dat dit ook twee kernwaarden zijn van het Ambachtscentrum, waar hij als vrijwilliger werkzaam is, heeft zeker meegespeeld bij zijn keus voor dit vrijwilligerswerk. Maar er zijn meer redenen om elke week vanuit zijn woonplaats in Duitsland naar Kasteelklooster Bronckhorst in Velp te rijden.

door Jenneke van Dongen

Jan Leermakers woonde jarenlang met zijn vrouw en drie kinderen in Grave. Tot hij twaalf jaar geleden zijn vleugels uit wilde kunnen slaan. "De buurt waarin ik woonde, was niet meer zo geweldig en ik wilde meer ruimte en terug naar de natuur." Als kind groeide Jan op in Helvoirt met veel natuur om zich heen. En hij leerde de pracht van kloostertuinen kennen, omdat twee tantes van hem non waren. "Waanzinnig mooi waren die kloostertuinen. Ik kwam twaalf jaar geleden in Duitsland terecht, omdat ik vaak met mijn motorscooter tochten in Duitsland reed. Ik leerde op die manier het land kennen en we hebben toen in het plaatsje Pfalzdorf een leuk huis laten bouwen met een grote tuin erbij." Tien jaar geleden veranderde het leven van Jan abrupt. Door een ongeluk met de motorscooter lag hij behoorlijk in de kreukels. "De hele linkerkant van mijn lichaam was zwaar beschadigd. Ik had mijn nek gebroken, een hersenbloeding en mijn arm en been functioneerden niet meer."

Tien maanden lag Jan in de Maartenskliniek. Met drie stangen en twintig schroeven werd zijn arm vastgezet en hij leerde weer lopen. Dat hij zijn linkerarm niet meer kan gebruiken en dat hij chronische zenuwpijn heeft, zijn de blijvende gevolgen van het ongeluk. "Hoewel ik volledig ben afgekeurd, geef ik nog wel juridisch advies aan klanten. Een van mijn klanten is Brabant Motors van Joris Jansen en Suzanne Heezen. Suzanne is actief betrokken bij het Ambachtscentrum in kasteelklooster Bronckhorst en vroeg mij of ik geen vrijwilliger wilde worden."

Met zijn liefde voor kloostertuinen kan Jan nu actief iets doen. In de tuin staat een kas, waar onder andere sla, komkommer, kruiden en goudsbloemen gezaaid worden. "Een keer in de week hier een paar uur werken is heerlijk. Het is ontspannend en werkt voor mij therapeutisch. Als je geest met andere dingen bezig is én je bent midden in de natuur dan helpt dat bij het bestrijden van de pijn. Ik word 's nachts vaak wakker van de pijn, maar als ik hier ben geweest kan ik meerdere uren achter elkaar slapen. Daarbij is het ook gewoon mooi werk om te kunnen helpen de tuin van het klooster terug te brengen naar de staat, waar hij ruim honderd jaar geleden in verkeerde. De manier waarop dit gebeurt, de filosofie erachter, het spreekt me enorm aan. Ik hoop hier nog lang getuige van te kunnen zijn en mee te kunnen helpen."

Meer berichten