Gravenaren volgden de cursus gastheer van het ZWL landschap. (foto Marco van den Broek)
Gravenaren volgden de cursus gastheer van het ZWL landschap. (foto Marco van den Broek)

Feest met een Spaans tintje

Dat Grave onderdeel was van de Zuiderwaterlinie is genoegzaam bekend. Dat er vorig jaar een bezoekerscentrum Zuiderwaterlinie in het historisch stadhuis werd gevestigd is voor de meeste Gravenaren een bekend gegeven. Verschillende Gravenaren zijn gastheer van het Zuiderwaterlinie (ZWL) landschap geworden én van 19 tot en met 29 juni vindt een Zuiderwaterlinie wandeling plaats.

door Jenneke van Dongen

 Arjen Grootveld van Motel Koolen, Chris de Bruin van mini camping Driehuis en Ans Fest en Antoinette Hubers van Tourist Information volgden de cursus gastheer van het ZWL landschap. Doel van de cursus: bezoekers extra informatie kunnen geven over de ZWL en dan met name over de bijzondere kenmerken van het landschap. Arjen: "De cursus werd georganiseerd door het IVN. We kregen in vier bijeenkomsten de nodige theorie over de geschiedenis en de cultuurhistorie, maakten excursies door het landschap en kregen allerlei opdrachten. Daarnaast leerden we hoe we een verhaal duidelijk en boeiend over kunnen brengen. Het is zo'n bijzonder gebied, die hele Zuiderwaterlinie. Het kenmerkt zich door een heel open landschap, omdat het gebied onder water gezet moest kunnen worden. Dat zie je nog steeds terug."

Met de nodige kennis op zak kunnen de deelnemers aan de cursus de toeristen, die naar dit gebied komen, veel vertellen. De bedoeling van de cursus is ook dat plaatselijke ondernemers samen arrangementen ontwikkelen, waarmee toeristen verleid worden om langer te verblijven in het gebied. Op allerlei manieren wordt het ZWL gebied gepromoot. Zo vindt in juni de zogenaamde Expeditie Zuiderwaterlinie plaats, een reeks wandeltochten rondom de elf vestingsteden van de ZWL. Gravenaar Dirk van Hemmen overweegt hieraan mee te doen. "Dat zou ik puur als training voor de Vierdaagse doen", zo vertelt Dirk, die het een mooie uitdaging noemt om op zijn tachtigste de Vierdaagse te lopen. "Je kunt bij de ZWL wandeling kiezen uit twee afstanden, die van tien en die van twintig kilometer. Bij de routes van tien kilometer loopt een begeleider mee, die je onderweg veel extra informatie over de geschiedenis en de natuur van de ZWL vertelt. Maar voor mijn training van de Vierdaagse is de afstand van twintig kilometer logischer. Als je alle dagen meeloopt, dan word je bagage voor je vervoerd."

Aan het einde van elke etappe komen de deelnemers van beide routes bij elkaar. Dan is er een feestelijk onthaal in de vorm van voorstellingen of muziekoptredens. Meedoen met het wandelevenement is gratis, een of twee dagen meelopen is ook mogelijk. Isabelle Schol van de stichting ZWL events: "Op 29 juni sluiten we de wandeltochten in Grave feestelijk af met een Spaans tintje. De Spanjaarden werden destijds tegengehouden door de Zuiderwaterlinie, nu zoeken we de verbinding met hen. Dat doen we met Spaanse muziek en een tapas diner op de Markt in Grave. Ook als je niet mee wandelt ben je vanaf 16.00 uur van harte welkom." Meer info: www.zuiderwaterlinie.nl.

Meer berichten