Wisseling van de wacht bij Café Oud Grave. (foto Marco van den Broek)
Wisseling van de wacht bij Café Oud Grave. (foto Marco van den Broek)

Speciaal bier in Oud Grave

De Graafse bierbrouwer Ed Linnenbank geniet met zijn speciale biertjes inmiddels de nodige bekendheid bij de inwoners van de gemeente. Café Oud Grave is al net zo'n begrip voor vele Gravenaren. Dat die twee nu gecombineerd gaan worden moet wel iets moois op gaan leveren.

door Jenneke van Dongen

Ed: "Al vanaf mijn achttiende roep ik dat ik de horeca in wil. Dat het er nu eindelijk van komt is heel speciaal." In eerste instantie zou Ed in het voormalige Maaszicht een onderkomen vinden voor zijn bierbrouwerij, gecombineerd met horeca. Dat bleek een proces van een lange adem te zijn. "Dat was een van de redenen om te gaan kijken naar een alternatief en dat vonden we in de vorm van café Oud Grave." De huidige exploitanten van Oud Grave, Ank en Arend, nemen na twintig jaar afscheid van het café en hun vaste bezoekers. Ed: "Het is een pand met een mooie historie. Al heel lang in gebruik als café en voor die tijd zelfs nog als hotel. Het is echt een mooi bruin café en dat willen we zo houden." Zoon Koen, die werkzaam is als sportinstructeur, kwam zelf met de suggestie om mee te gaan werken in het bedrijf mits hij bij zijn huidige werkgever minder uren kon gaan werken.

Koen: "Mijn werkgever was blij dat ik niet helemaal vertrok. Ik blijf drie dagen zwemlessen, fitness en dergelijke geven en de overige dagen stemmen mijn vader en ik af hoe we de taken in het café verdelen." Moeder Hanneke staat helemaal achter de plannen van Ed en Koen. "Ik heb altijd gezegd, we gaan niet de horeca in zolang de kinderen nog thuis wonen. Dat vind ik geen goede combinatie. Maar nu de kinderen uit huis zijn, houdt niets ons meer tegen." Koen gaat later in het jaar zelfs boven het café wonen. "Lekker gemakkelijk, zelfs als ik me verslaap, ben ik zo op mijn werk."

Op 1 juli is de officiële overdracht van het café, mooi op tijd voor het Smartlappenfestival. "We gaan een paar dagen dicht om te schilderen en schoon te maken, zodat we tijdens het Smartlappenfestival een van de locaties kunnen zijn, waar koren gaan optreden. Later in het seizoen gaan we nog wel wat aanpassingen doen. Zo willen we wat kleine lunchgerechtjes op de kaart gaan zetten, als we de keuken aangepast hebben. Dan zullen we ook de openingstijden verruimen en de indeling van het café wat veranderen."

De naam van het café wordt iets aangepast naar Biercafé Oud Grave, want uiteraard zullen er speciale biertjes, inclusief die van Ed zelf, te krijgen zijn in het café. Ed: "Ik blijf thuis mijn eigen bieren brouwen. Vier van die biertjes zijn hier straks op de fles te krijgen, het Strafpaard, Pothuus Trippel, Witte Reiger en Elisabeth Dubbel. Met de seizoenen zal dat aanbod ook nog wel wisselen."

Meer berichten