De organisatie van het festival is klaar om de koren te ontvangen. (foto Marco van den Broek)
De organisatie van het festival is klaar om de koren te ontvangen. (foto Marco van den Broek)

'Je hoeft niet te kunnen zingen'

Prachtige namen hebben ze, de koren, die uitverkoren zijn om op zondag 7 juli te mogen zingen tijdens de 19e editie van het Smartlappenfestival van Grave. Uitverkoren, omdat er ook dit jaar weer geloot moest worden uit de vele aanmeldingen. Met namen als De Begonia's, De Boezemvrouwtjes, De Blaerders en Om te janken belooft het ook dit jaar weer een spektakel te worden.

door Jenneke van Dongen

Exact om 12.00 uur is er een spetterende opening van het festival in de enorme feesttent op Bastion Bekaf. Het Graafse smartlappenkoor Bekaf, dat veel vrijwilligers levert voor deze dag, zingt samen met alle andere vrijwilligers iedereen toe met het welkomstlied.

Wilma van der Vliet, secretaris van de organisatie: "Loek Adriaans heeft de tekst hiervoor geschreven op een nummer van Jannes. Na de opening trekken de 32 koren de stad in. Er zijn dit jaar weer een paar nieuwe koren bij. Onder andere De Vliet Grieten uit Leidschendam. Een van de leden was vorig jaar met haar boot in de haven en bezocht het festival. Ze was zo enthousiast dat ze toen ter plekke haar gegevens op een bierviltje heeft geschreven, zodat we het koor konden uitnodigen." Patricia Lubbers regelt de pr van het festival. "Onze organisatie bestaat uit een leuke club mensen en we hebben enorm veel vrijwilligers. En niet te vergeten veel sponsoren. Dat moet ook wel, anders is een festival van deze omvang niet te organiseren. We vinden het belangrijk dat het festival gratis toegankelijk blijft en dat lukt ons steeds weer."

In het programmaboekje is behalve een duidelijk overzicht welk koor, wanneer, waar, zingt, ook wat achtergrond over de locaties opgenomen. Daarmee leren de bezoekers iets over Historisch Grave en stimuleert het hen misschien om nog eens terug te komen in de stad.

Loek Adriaans is vanaf het begin betrokken bij het Smartlappenfestival en is nog altijd voorzitter. "Ik probeer iets meer naar de achtergrond te verdwijnen, zodat de jongeren binnen de organisatie meer kunnen overnemen. Mooi is dat we jonge vrijwilligers hebben, die bijvoorbeeld achter de tap in de tent staan. Het is ook echt een festival voor jong en oud. Je hoeft niet te kunnen zingen of dol te zijn op smartlappen om die dag te kunnen genieten van de gezellige sfeer in Grave. Dus kom kijken, luisteren en sfeer proeven!"

Tussen 13.00 en 17.00 uur zijn de koren in het centrum te horen. Daarna, vanaf 17.00 uur vindt de grote finale plaats in de tent op Bekaf. Bezoekers zijn ook daarbij van harte welkom. Nog meer (jonge) vrijwilligers zijn overigens bij de organisatie altijd welkom. Zij kunnen zich aanmelden via Facebook of de website www.smartlappenfestivalgrave.nl. "Misschien zijn er mensen, die tijdens het festival enthousiast worden en zich als hulp voor volgend jaar willen aanmelden. Dat kan natuurlijk ook. Loop gerust de tent binnen en meld je aan!"

Meer berichten