Yvonne ten Haaf is de eerste vrouwelijke keizer van het Escharense gilde. (foto Marco van den Broek)
Yvonne ten Haaf is de eerste vrouwelijke keizer van het Escharense gilde. (foto Marco van den Broek)

Eerste vrouwelijke keizer

In het Land van Cuijk zijn vele gildes te vinden, ieder met zijn eigen gebruiken en rituelen. In Escharen bestond het Sint Antonius Abt Gilde vermoedelijk al voor 1556. Lange tijd konden alleen mannen lid worden van het gilde, maar sinds 2001 zijn ook vrouwen welkom.

Yvonne ten Haaf is een van deze vrouwen, maar sinds vorige week zondag is zij niet alleen lid van het gilde. Ze is de eerste vrouwelijke keizer van het Escharense gilde. "Ik ben betrokken geraakt bij het gilde via mijn ouders. Zij zijn beiden lid en ik ben toen ook lid geworden."

Ieder jaar bij het koningsschieten wordt degene, die het laatste stukje van de vogel eraf schiet voor een heel jaar de koning van het gilde. Zowel Yvonne als haar vader werden twee keer koning en toen werd het spannend. "Als je voor de derde keer in tien jaar koning wordt, dan kun je keizer worden. Het werd echt een strijd tussen mijn vader en mij. Vorig jaar lukte het mij om voor de derde keer in tien jaar koning te worden."

Dat betekende niet dat Yvonne automatisch keizer werd. De zittende keizer kan in principe zijn leven lang keizer blijven, maar de zittende keizer Wim van de Boom gaf zijn positie op ten gunste van Yvonne. "Dus vorige week zondag zat mijn derde jaar als koning er op en heeft Wim mij de 'keizerbreuk' omgehangen. Die bestaat uit een vogel, een schild en twee kleine vogels." Bijzonder, zeker omdat Yvonne met haar dertig jaar ook nog eens het jongste lid is van het gilde. De bijzondere positie van keizer houdt onder meer in dat Yvonne bij een optocht achter het koningspaar loopt en dat ze bij regionale wedstrijden tegen de andere keizers mag schieten. "De onderlinge competitie bij het schieten vind ik sowieso heel leuk. Je moet bij het koningsschieten ook wel geluk hebben, maar daarnaast helpt het natuurlijk wel als je een beetje kunt schieten. Ik heb in de afgelopen jaren ook twee keer een Europees schutterstreffen meegemaakt. Vooral die in Polen was heel bijzonder. Er zijn heel veel verschillende gildes in de wereld en als je daar op zo'n moment onderdeel van uit maakt, is dat heel bijzonder."

De kinderen van Yvonne zijn nog te klein om te beseffen dat hun moeder keizer is, maar ze krijgen al wel iets mee van het gildeleven. Het gilde in Escharen komt elke zondagochtend bij elkaar en als manlief Roel niet hoeft te voetballen, dan is het gezin daar te vinden. "Roel is ook gildelid, dus de kinderen groeien er wel een beetje mee op. Overigens zijn nieuwe leden bij ons gilde van harte welkom. Wonen in Escharen is geen vereiste, dus kom gerust een keer kijken en kennismaken op een zondagochtend of op een dinsdagavond tijdens het schieten. Je vindt ons op het gildeterrein aan de Beerschemaasweg in Escharen."

Meer berichten