Van links naar rechts Jan Verhaaren (3e), Mark van Venrooij (2e), Frank Peters (kampioen) en Theo Derksen (3e). (eigen foto)
Van links naar rechts Jan Verhaaren (3e), Mark van Venrooij (2e), Frank Peters (kampioen) en Theo Derksen (3e). (eigen foto)

Frank Peters biljartkampioen

Frank Peters is de nieuwe biljartkampioen van Grave. Tijdens het allroundtoernooi was hij in de finale net iets beter dan Mark van Venrooij.

Het allroundtoernooi begon eind met 32 deelnemers in café de Coehoorn. Het is nog het enige open biljarttoernooi van de gemeente Grave. Alle deelnemers konden biljarten, de één natuurlijk wat beter dan de andere, maar er werd gevochten om iedere carambole en natuurlijk om de winst.

Bij diverse partijen kwam de verliezer maar een carambole te kort. Direct gevolg hiervan was dat veel partijen soms enorm konden uitlopen.

Er waren avonden bij waarop de deelnemers ver na het middernachtelijk uur nog aan het biljarten waren en een paar uur later ging natuurlijk die wekker weer af. Vandaar dat de organisatie na de eerste ronde en verliezersronde overschakelde van vijf naar vier partijen per avond. Desondanks bleven het lange avonden. De organisatie gaat dit probleem binnenkort evalueren en bekijken hoe ze dat volgend jaar anders en beter kunnen doen.

Eind juni vonden de kwartfinales plaats, waarbij Frank Peters, Theo Derksen, Mark van Venrooij en Jan Verhaaren zich wisten te plaatsen voor de halve finale ten koste van respectievelijk Peter van Bommel, Tom Josemanders, Jacco Sessink en Wim Vissers, waarbij opgemerkt moet worden dat Jacco zijn kwartfinale als eerste uitmaakte, maar na Marks gelijkmakende carambole, de winst vervolgens in de acquitstotenserie toch uit handen zag glippen.

Donderdag 27 juni wees loting uit dat Frank Peters het in de eerste halve finale op mocht nemen tegen Theo Derksen. Theo moest 150 libre, 40 bandstoten en 10 driebanders maken en startte met leuke serietjes, maar maakte ook diverse poedels. In de negende beurt had Frank, die 26-10-6 moest spelen, nog maar 15 caramboles en toen kwam Theo met een serie van 110 en was daarmee al bijna door het bandstoten heen. Na de 14e beurt, als ook Frank aan zijn bandstoten is begonnen, kan Theo al aan het driebanden beginnen, maar toen begon hij te poedelen.

Zelfs voor een voormalig Nederlands kampioen blijft driebanden een moeilijk spelletje en Frank kon ondertussen langszij komen. Sterker nog, hij maakte in de 31e beurt de partij als eerste uit. Theo maakte in de gelijkmakende beurt gelijk, waarna Frank Peters de acquitstoten (best of 5) won en de finale bereikte. De tweede halve finale was aanmerkelijk korter. Mark van Venrooij (22-8-5) leek wel ontketend en met 2 series van 11 en 12 had hij 40 caramboles in 12 beurten. Jan Verhaaren (18-7-4) stond beslist niet slecht te spelen, maar kon de vorm van Mark niet evenaren. In de finale was het driekwart van de partij nog even stuivertje wisselen, waarna Peters bij een stand van 41-39 de partij uitmaakte. Van Venrooij miste vervolgens de acquitstoot waardoor Frank Peters zich allroundkampioen van Grave 2019 mocht noemen.

Meer berichten