De Graafse Wim en Hermine Pierik zijn sportieve mensen. (foto: Marco van den Broek)
De Graafse Wim en Hermine Pierik zijn sportieve mensen. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

'Veilig voelen achter op die fiets'

De Graafse Wim en Hermine Pierik zijn sportieve mensen. Ze sporten bij Laco, doen daar ook fanatiek mee aan de spinninglessen en wandelen graag. Maar ze zouden ook graag weer eens fietsen en dat is, als je een visuele beperking hebt, nog niet zo eenvoudig.

door Jenneke van Dongen

Dat wil zeggen, als je niemand hebt, die samen met je wil fietsen op een tandem. "We hebben al heel lang twee tandems en hebben daar jarenlang ook veel gebruik van gemaakt. Onze wederzijdse ouders fietsten met ons, we gingen zelfs op fietsvakantie."

De vaders van Wim en Hermine zijn inmiddels overleden en zowel de moeder van Wim als die van Hermine lukt het niet meer om te fietsen. "Er waren nog wel wat mensen uit de buurt, die met ons wilden fietsen, maar dat werd geleidelijk minder".

Op zoek naar voorfietsers plaatsten Wim en Hermine al een oproep op de buurtapp Nextdoor, maar stromen de reacties nog niet binnen. "We hoopten een beetje dat Gravenaren, die ons wel kennen, zouden zeggen 'ik wil wel een keer met je gaan fietsen, had het maar eerder gezegd'." Dat is (nog) niet gebeurd, vandaar dat ook dit artikel een oproep is om te reageren. "Kijk, het is wel zo dat we eerst kennis willen maken met mensen, die zich aanmelden. Het is voor ons best spannend om met iemand te gaan fietsen, die je niet kent. Er moet een bepaalde mate van vertrouwen zijn, want je wilt je wel veilig voelen achter op die fiets."

Wim en Hermine geven aan dat het zeker niet hun bedoeling is om een paar keer per week te gaan fietsen. Daar hebben ze het ook veel te druk voor.

Wim met zijn baan als kennismakelaar bij Koninklijke Visio en Hermine met haar baan bij de school van Koninklijke Visio. "Daarnaast hebben we een actief sociaal leven. Zo gaan graag naar de schouwburg. Bovendien willen we mensen absoluut niet verplichten om op vaste tijden met ons op de tandem te stappen. En we snappen ook dat mensen misschien eerst willen proberen hoe het is om met een tandem te fietsen. Hoewel dat niet zo veel anders is dan gewoon fietsen. Je moet de bocht wat ruimer nemen en even wennen aan het feit dat er achter je nog iemand zit, die meetrapt."

Op dit moment zijn de twee tandems van Wim en Hermine nog gestald in Velp, omdat er bij hun eigen woning in het centrum van Grave geen ruimte voor is.

"Mocht iemand in het centrum ruimte hebben om twee tandems neer te zetten, dan zou dat helemaal geweldig zijn. Uiteraard willen we daar ook wel een vergoeding voor geven." Voorfietsers kunnen zich bij Wim en Hermine melden door een mail te sturen naar h.w.pierik@hetnet.nl of door een appje te sturen aan 06-15088422.

Meer berichten