Het is een heel bijzondere editie van het ballonfestival, namelijk de tiende en tevens laatste. (foto: Marco van den Broek)
Het is een heel bijzondere editie van het ballonfestival, namelijk de tiende en tevens laatste. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Laatste ballonfestival in Grave

Binnenkort is het weer zover. Dan gaan tientallen ballonnen de lucht in vanaf het festivalterrein aan de Jan van Cuijkdijk. Maar liefst 280 passagiers gaan in een van de ballonnen mee de lucht in. Het is een heel bijzondere editie van het ballonfestival, namelijk de tiende en tevens laatste.

door Jenneke van Dongen

Paschal en Mirjam Noor zijn de drijvende krachten achter het festival. Mirjam: "De verantwoordelijkheid wordt ons te groot. Het afsluiten van de weg, de parkeergelegenheden regelen en het kunnen garanderen van de veiligheid van al die bezoekers, het wordt gewoon te veel. Twee jaar geleden hebben we het er al over gehad. Toen dachten we: 'we maken de tien vol en dan zien we wel'. Maar vorig jaar hebben we bij de evaluatie de knoop doorgehakt. Dit tiende ballonfestival is echt het laatste."

Gesprekken met de gemeente leidden er wel toe dat alle zaken rondom het parkeren dit jaar door hen worden overgenomen. "Maar dit heeft niet als consequentie gehad dat we dan toch maar door blijven gaan met het festival. Het is mooi geweest, we stoppen op het hoogtepunt." Ook voor deze laatste editie werden weer nieuwe elementen toegevoegd aan het festival. Zo is er een wedstrijdje met vier ellipsvormige ballonnen, die een stukje verder opstijgen en een marker moeten laten vallen op het doelkruis dat op het terrein is aangebracht. "Degene, die het dichtste bij komt, wint. Dat is echt mooi om naar te kijken."

En dan is er nog de presentatie van de mini modelballon van het Land van Cuijk. Twan van de Kamp is crewlid van een collega-ballonvaarder. Hij werd enthousiast over de modelballonnen, een kleine uitgave van een echte ballon. Mirjam besloot zelf de modelballon te gaan maken. "Daar zitten heel wat uren werk in. Half maart ben ik ermee begonnen en nu, ruim vier maanden verder, is hij bijna klaar. Met 24 banen rondom en 17 banen in de hoogte zijn het totaal 408 lapjes stof, die de ballon vormen. Twan zal met de radiografisch bestuurbare ballon op allerlei festivals het Land van Cuijk gaan promoten."

Het ballonfestival kon al die jaren rekenen op een grote groep vrijwilligers. Zij hebben een mooi bedankje aangeboden gekregen in de vorm van een ballonvaart. Op zondag, de dag na het ballonfestival, gaan twintig ballonnen de lucht in met zo'n honderd vrijwilligers. "'s Avonds sluiten we dan af met een besloten feestje in de tent. Dat zal nog wel een dingetje worden, als we het echt afsluiten met z'n allen." Voor het eerst in tijden zal vanaf volgend jaar niet de hele zomervakantie in het teken staan van het organiseren van het ballonfestival. "En dan krijgen Paschal en ik ook weer eens tijd om samen te gaan varen."

Het tiende en laatste ballonfestival vindt plaats op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus. Het hele programma is te vinden op www.ballonfestival-grave.nl

Meer berichten