In de vakantietijd liggen alle cursussen stil, maar zo meteen in september gaat alles weer van start. (foto: Marco van den Broek)
In de vakantietijd liggen alle cursussen stil, maar zo meteen in september gaat alles weer van start. (foto: Marco van den Broek)

Aan de bak bij het hobbycentrum

Maar liefst 5500 keer stapte er in het seizoen 2018-2019 een deelnemer het seniorenhobbycentrum in Mill binnen om te gaan schilderen, Engels te leren, hout te bewerken, te boetseren of een van de vele andere hobby's uit te oefenen. Dat zegt iets over de vraag, die er is vanuit de senioren en over de waardering van de deelnemers.

door Jenneke van Dongen

Het zegt zelfs heel veel. In de afgelopen dertien jaar dat het Senioren Hobby Centrum (SHC) actief is, is er een gedegen fundament gelegd voor een goed werkende formule. Het bestuur zoekt steeds capabele teamleiders, die een cursus kunnen geven en vervolgens kunnen geïnteresseerden deze cursus gaan volgen. Omdat zowel het bestuur als de teamleiders vrijwilligers zijn, kunnen mensen voor een luttel bedrag van 75,00 euro per jaar zich aanmelden als deelnemer. Hans van Baal, een van de oprichters, secretaris en rots in de branding van het SHC: "Afhankelijk van de cursus, die mensen volgen komt daar nog een klein bedrag bij voor apparatuur. Van de gemeente Mill en Sint Hubert krijgen we een minimale subsidie en we zitten in een oud gebouw, dat ons aan energie handenvol geld kost, maar doordat we verder nauwelijks kosten maken, kunnen we de prijzen laag houden."

In de vakantietijd liggen alle cursussen stil, maar zo meteen in september gaat alles weer van start. Bij een aantal cursussen is nog plaats voor nieuwe deelnemers. Marian Govers is bestuurslid en tevens teamleider schilderen. "Zo hebben we bijvoorbeeld nog ruimte bij de avondcursus schilderen en de avondcursus glas in lood. Omdat mensen langer moeten doorwerken, krijgen we vaker te maken met mensen, die alleen in de avonduren een cursus kunnen volgen. We proberen daar, waar dat lukt, een avondcursus aan te bieden. Verder zijn de talencursussen gewild. Op dit moment hebben we nog ruimte bij de startersgroep Engels en de gevorderden Engels en bij de talen Duits en Spaans."

Met 32 groepen verdeeld over 23 verschillende hobby's biedt het SHC aan vele mensen een keur aan activiteiten. Hans benadrukt nog maar eens dat het SHC niet alleen voor inwoners uit Mill is. "Bij ons is iedereen welkom, of je nou uit Grave, Mill of een van de kerkdorpen van Boxmeer komt. Bij de hobby's koken, bloemschikken, koper bewerken, modelbouw en creatief met quilten en textiel zijn ook nog wat plaatsen vrij. Koken is overigens de enige activiteit, die niet in ons hobbycentrum plaatsvindt. Daarvoor kunnen we terecht in de keuken van het Merletcollege, waar onder begeleiding van een kok samen gekookt en gegeten wordt."

Nieuwsgierig geworden? Enthousiast om samen met anderen een hobby uit te oefenen? Uitzoeken waar jouw talenten liggen? Misschien jouw expertise delen en aan de slag gaan als teamleider? Vraag verdere info op via Ans Bardoel via 06-34484961 of info@seniorenhobbycentrum.nl. Of kijk op: www.seniorenhobbycentrum.nl.

Meer berichten