De organisatie van het dorpsfeest in Velp is er klaar voor. (foto: Marco van den Broek)
De organisatie van het dorpsfeest in Velp is er klaar voor. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Gevarieerd feestweekend in Velp

Vroeger was het dorpsfeest van Velp gekoppeld aan de kermis. Toen er geen kermis meer werd georganiseerd in het kerkdorp dreigde het dorpsfeest ook verloren te gaan. Maar gelukkig was er een groep vrijwilligers, die de traditie voortzette én zocht naar een nieuwe invulling van het feest.

door Jenneke van Dongen

Herman Verstegen is een van de zes leden van het feestcomité en al een kleine dertig jaar betrokken bij het dorpsfeest. "Van feesten in een tent bij de kermis tot de huidige opzet van de dorpsquiz en de gezellige zondagmiddag. Ik heb het zien veranderen en ben er trots op dat we dit met ons dorp kunnen neerzetten."

De gezellige zondagmiddag, op zondag 25 augustus, is een echt familiegebeuren. Voor de kinderen zijn er onder meer springkussens, een draaimolen en een stormbaan. En bij mooi weer komen daar nog wat waterspelen bij. De allerkleinsten kunnen met blokken spelen en er is gratis ranja voor de kinderen. In de feesttent treden tussen 13.30 en 18.30 uur vier smartlappenkoren op. "Natuurlijk zingt smartlappenkoor 'Los Zand' uit ons eigen dorp en daarnaast nog drie koren uit Nijmegen, Haps en Mill. Dat zorgt voor een gezellig sfeertje in de tent", meldt mede-organisator Martijn Hoefnagel. "Het is een laagdrempelig evenement en het heet dan wel 'Dorpsfeest Velp', maar dat wil niet zeggen dat er alleen inwoners uit Velp mogen komen. Iedereen is van harte welkom bij ons!"

Voor het eerst is er dit jaar op vrijdag al een activiteit in de tent. Een groep Velpse jongeren, die 'Velp at the kerkplein' met carnaval altijd organiseren wilde deze avond graag invullen. Van 20.00 tot 01.00 uur zorgen regionaal bekende dj's voor goede muziek. De entree is gratis. Kim Verhoeven: "Dat is wel een kracht van ons feest, dat we geen entree hoeven te heffen. Velpse bedrijven zijn royaal met hun sponsoring, daar zijn we echt heel blij mee."

Behalve Herman, Martijn en Kim behoren ook Wilfred van Boekel, Willy van Dinther en Edith Opsteegh tot het feestcomité. "Maar dat wil niet zeggen dat we alles met z'n zessen moeten doen. Heel veel mensen uit Velp helpen ons vaak spontaan mee." Sinds een paar jaar is hoofdmoot van de zaterdagavond de Velpse Dorps Quiz. In de tent strijden teams van maximaal acht personen niet alleen om het grote barbecuepakket, maar vooral om de eer. Allerlei vragen komen er voorbij tijdens de digitale quiz. "Dat varieert van 'hoeveel kilo drop eet een Nederlander gemiddeld per jaar' tot 'wanneer werd de oude Elft verkocht'. Er is nog plaats voor meer teams in de tent, dus verzamel je vriendengroep of je familie en meld je aan! En ook hierbij geldt: je hoeft niet uit Velp te komen om mee te doen."

Dorpsfeest Velp: 23, 24 en 25 augustus op het evenemententerrein aan de Vogelenzangscheweg in Velp. Meer info via de Facebookpagina Dorpsfeest Velp. Aanmelden voor de quiz: dorpsfeestvelp@gmail.com.

Meer berichten