Cees Vos vertelt graag over de geschiedenis. (foto: Angelina van den Broek)
Cees Vos vertelt graag over de geschiedenis. (foto: Angelina van den Broek) (Foto: Angelina van den Broek)

Nieuwste boek Vos: Document 1940-Grave

Toen hij als klein jongetje achter op de fiets bij zijn vader de kazematten zag, wilde hij al weten waar die dingen voor waren. Later werd zijn interesse alsmaar groter en ging hij werkelijk op zoek naar de verhalen erachter. Dat hij nu een boek uitbrengt met de titel 'Document 1940- Grave op weg naar de oorlog' is dan ook niet verwonderlijk.

door Jenneke van Dongen

Cees Vos woonde de eerste paar decennia van zijn leven in de gemeente Grave, maar ook nu hij in Assen woont, is de interesse in de geschiedenis van Grave en dan met name de oorlogsgeschiedenis onverminderd groot. "Destijds achter op de fiets kreeg ik op mijn vraag waar die dingen voor bedoeld waren, als antwoord 'die waren van de oorlog'. En daar praatte je toen verder niet over. Vijf jaar geleden werd het boek 'Bridge elven is ours', over de bevrijding van Grave, uitgegeven. Ik was een van de samenstellers van dat boek. Voor mij was het ook aanleiding om verder te gaan met het onderzoek naar Grave in de oorlog."

De laatste vier jaar verdiepte Cees zich uitgebreid in de archieven om op die manier zoveel mogelijk te weten te komen over de mobilisatie in 1939 en het begin van de oorlog in 1940. Voor de gepensioneerde Cees was het bijna een dagtaak, maar dan wel een die hem veel leerde. "Het afbakenen van het onderwerp was wel eens lastig, omdat je in archieven ook zaken vindt, die eigenlijk net iets buiten je onderwerp gaan, maar die te belangrijk zijn om niet te vermelden. De intentie om alleen over Grave en het gebied een kilometer rondom Grave is dan ook niet helemaal gehaald. Maar dan betreft het wel zaken, die eraan linken. Dan kom je bijvoorbeeld iets tegen over de officiershuizen, die gebouwd werden aan de Arnoud van Gelderweg, maar waar nooit een officier in gewoond heeft. En dan lees je dat de Arnoud van Gelderweg destijds 'De Nieuwe Wandelweg' heette, een naam die eerst was toegekend aan de Lovendaalsingel."

Foto's

Het boek geeft originele verhalen weer en bevat bijna 150 foto's, kaarten en tekeningen. Het verhaalt over de bouw van de kazematten, de Peel-Raam linie, over het opruimen van de verdedigingsmaterialen, die in Escharen dwars door de weilanden lagen, maar ook over de linie in Reek. "Het boek is ook een tijdsbeeld. Als klein jongetje heb ik bij de kazematten, waar nu het Kazemattenmuseum is gevestigd, rondgelopen. Aan de oevers van De Raam vond ik munitie. Dat ik nu de geschiedenis van de kazematten, 75 jaar na de bevrijding van Grave, via dit boek kan delen, vind ik mooi."

Boek

Het boek is voor 20,00 euro te koop tijdens het evenement "Cider White", van 14 t/m 22 september 2019. Of door € 26,50 over te maken op NL65 INGB 0001 5644 30, t.n.v. C. Vos, onder vermelding van: document 1940, e-mailadres en postadres.

Meer berichten