Petra Vermeulen en Bernard Huberts zijn beide lid van het comité open monumentendagen Grave. (foto: Marco van den Broek)
Petra Vermeulen en Bernard Huberts zijn beide lid van het comité open monumentendagen Grave. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Open monumentendagen Grave

Het landelijk thema van de open monumentendagen, 'plekken van plezier', legde het comité open monumentendagen Grave naast zich neer. De open monumentendagen vallen precies in de periode dat operatie Market Garden herdacht wordt. Daar kon niet aan voorbij gegaan worden, vandaar dat in de diverse opengestelde monumenten en de overkoepelende activiteiten de herdenking van 75 jaar bevrijding terugkomt.

door Jenneke van Dongen

Petra Vermeulen en Bernard Huberts zijn beide lid van het comité. Hoe belangrijk is het om jaarlijks mee te doen aan de open monumentendagen? Bernard: "We lopen er dagelijks aan voorbij, aan al dat moois dat hier te zien is. We moeten de monumenten in ere houden en er iets mee doen."

Als Gasselnaar houdt Bernard een vurig pleidooi voor de opengestelde molen en de kerk in Gassel. "Vrijwillige molenaars zorgen ervoor dat de molen zondag 15 september in bedrijf is en zij laten je alles zien. En verder is het natuurlijk keileuk dat het pontje Ga-Over op zaterdag en zondag tussen Gassel en Overasselt gaat varen. Officieel is het volgens mij net Linden, waar de pont vertrekt. Hij vaart dan naar de Veldschuur in Overasselt." Het comité heeft geregeld dat er ook in Grave een pont vaart en wel van de Loswal naar Kroonwerk Coehoorn. Daar zullen mensen van de stichting 'Menno van Coehoorn' informatie geven over het Kroonwerk. Petra: "De herdenking van Market Garden is een thema, dat veel losmaakt bij mensen. En dat wij daar op onze manier aan kunnen bijdragen is echt van toegevoegde waarde. Zo is er ook dit jaar weer een speurtocht gemaakt voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Zij kunnen de speurtocht in de protestantse kerk of in het Graafs Museum ophalen en krijgen dan een goed gevulde knapzak mee. De vragen hebben betrekking op de sporen van de oorlog, die in Grave te vinden zijn."

Aansluitend aan de speurtocht is er een route uitgezet voor volwassenen in het centrum van Grave, waarbij de sporen van de oorlog toegelicht worden. Uiteraard zijn zowel op zaterdag als op zondag vele monumenten geopend in de gemeente. Alle trappen van het Belfort, oftewel de carillontoren, zijn te beklimmen en het uitzicht vanaf de toren kan bewonderd worden. Op verschillende tijdstippen zal het carillon bespeeld worden door beiaardier Albert van Woerden. Petra: "Bij het Maasplein is muziek van The Thompson Bridge Band. Echt een band, die zorgt voor een passende sfeer. Noemenswaard zijn ook nog de foto's van oud en nieuw Grave, die in de protestantse kerk en in het historisch stadhuis te zien zijn." Bernard voegt nog toe: "En vergeet het klooster en de kloostertuin in Velp niet. Er is kortom een heleboel te ontdekken!"

De open monumentendagen Grave vinden plaats op 14 en 15 september van 12.00 tot 17.00 uur. De route 'WOII sporen in Historisch Grave' is te krijgen bij Tourist Information, het Graafs Museum en de protestantse kerk. In alle deelnemende monumenten is een programmaboekje te krijgen.

Meer berichten