Ruud heeft de smaak goed te pakken en is volop bezig aan een nieuw boek met enkel proza dit keer.
Ruud heeft de smaak goed te pakken en is volop bezig aan een nieuw boek met enkel proza dit keer. (Foto: Marco van den Broek)

Gravenaar Ruud Schoppema schrijft nieuw boek

  Cultuur

Het verhaal was er al langer in zijn hoofd. Het moest alleen nog opgeschreven worden. Gravenaar Ruud Schoppema schreef zijn episch verhaal in dichtvorm op, afgesloten met een stuk proza. En vond vervolgens een uitgever, die binnenkort zijn verhaal Gespook in Grave publiceert.

Door Jenneke van Dongen

Grave - Ruud (65) schreef eerst de proloog, die zich in 1881 in Grave afspeelt. Ruud: "Daar kan ik misschien wel iets meer mee, bedacht ik, en toen kwam de eerste vrouw in beeld. Ik wilde niet zomaar een gedicht schrijven. Het moest een episch verhaal worden met iets aparts erin."

Het werden uiteindelijk 52 kwatrijnen in gekruist rijm met een stukje proza ter afsluiting in het naspel. Het verhaal groeide vanzelf steeds meer uit tot de vorm die het nu heeft gekregen. "Het derde deel van het verhaal kwam er omdat ik vond dat het nog niet af was met de twee vrouwen uit de eerste twee delen. In dat derde deel komt naar voren dat de twee vrouwen misschien nog wel rondzweven in Grave. Het is een echt griezelverhaal geworden."

Het verhaal over de twee zussen, die de familievloek willen opheffen, speelt zich op diverse plekken in Grave af. Zo nemen ze een drankje in de Poort van Cleve, speelt er zich iets af in de Elisabethkerk en komt oud stadsgenoot dr. Wier in beeld. De epiloog is in proza geschreven. "Ik was wel even klaar met het schrijven in dichtvorm, dan moet het echt tot op de centimeter kloppen. Proza geeft veel meer ruimte en is vaak ook iets toegankelijker voor de lezer."

Ine, de vrouw van Ruud, las de teksten als eerste en had af en toe een kritische opmerking. "Ruud kan zo in het verhaal zitten dat sommige regels wat onlogisch over kunnen komen voor de lezer. Voor hem is duidelijk waar het verhaal naartoe gaat, maar de lezer heeft dan nog iets meer zinnen en woorden nodig. Zeker door de dichtvorm kan het moeilijk zijn om op een heel compacte manier een duidelijk verhaal te schrijven."

Het verhaal is af en de uitgever is gevonden. De omslag van het boek laat een enigszins dreigende foto van de Elisabethkerk zien. Ruud: "Dat geeft de sfeer van het boek goed weer. Magisch realisme, zo kun je het het beste noemen."

Ruud heeft de smaak goed te pakken en is volop bezig aan een nieuw boek met enkel proza dit keer. De titel hiervan weet hij al: Huis der traagheid. Ruud: "Het is analoog aan Trein der traagheid van Johan Daisne. En verder heb ik de epiloog van Gespook in Grave als een soort afronding geschreven, maar dan wel een met een open eind. Dus daar kan ik altijd nog een keer op doorborduren."

De precieze verschijningsdatum van Gespook in Grave is op dit moment nog niet bekend, maar de verwachting is dat het boek in september te krijgen zal zijn in Grave. Wellicht bij de plaatselijke boekhandel, maar in ieder geval bij Biblioplus en Tourist Information. Ruud hoopt daarnaast dat veel middelbare scholieren zijn boek gaan lezen als het Merletcollege het zal gaan gebruiken in de Nederlandse lessen.

Meer berichten