Peer van de Weem en Nelly de Wit zetten zich in voor de open monumentendagen. (foto: Marco van den Broek)
Peer van de Weem en Nelly de Wit zetten zich in voor de open monumentendagen. (foto: Marco van den Broek)

Ontdek de historie van Grave

  Cultuur

Dat Grave een historisch stadje is weet elke inwoner van de gemeente wel. Tijdens de open monumentendagen aanstaand weekend wordt nog eens extra duidelijk hoeveel historie er te vinden is in de kleine vestingstad. Vele monumenten zetten hun deuren open. Volwassenen en kinderen kunnen volop genieten van al het moois dat Grave te bieden heeft.

door Jenneke van Dongen

Peer van de Weem en Nelly de Wit zijn beiden actief lid van het comité open monumentendagen Grave. Peer: "Deze dagen zijn bij uitstek geschikt om de inwoners van Grave ervan bewust te maken dat we in een monumentaal stadje wonen. Het is belangrijk om je dat te realiseren. Het geeft je een beetje historisch besef." Weten dat je midden tussen een rijke historie woont en het zien zijn vaak twee verschillende dingen. Nelly: "Je kijkt niet steeds naar de mooie gevels als je op de fiets door de straten rijdt om even een boodschap te doen. Zelf heb ik al verschillende keren een rondleiding door Grave bijgewoond en elke keer ontdek je toch weer iets nieuws."

Dit jaar is het thema van de nationale open monumentendagen 'In Europa'. Grave heeft in zijn lange geschiedenis te maken gehad met agressie van diverse Europese landen. Daar zie je tot op de dag van vandaag nog de gevolgen van. En dan is er nog de Maas, die Grave verbindt met heel wat Europese steden. Peer: "Zo'n jaarthema maakt dat je de monumenten vanuit een andere invalshoek bekijkt. Bijzonder dit jaar is dat Rijkswaterstaat het sluis- en stuwcomplex openstelt. Op zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur geven mensen van Rijkswaterstaat uitleg over het complex."

Veel monumenten zijn aanstaande zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur open. Vanaf 't Kasteeltje in Grave rijden historische militaire voertuigen naar de sluis, het Gemaal en de Kazematten en naar de overige monumenten in Velp. Bezoekers mogen overal kosteloos in- en uitstappen. Ook de toegang tot alle monumenten is aanstaand weekend gratis. In Gassel zijn de kerk en de molen voor publiek toegankelijk. De molenaar laat graag zien hoe de molen werkt. Ook aan de kinderen is gedacht. Nelly: "In de protestantse kerk aan de Bagijnenstraat of in het Graafs Museum kunnen kinderen een goed gevulde knapzak en een speurtocht ophalen. Die speurtocht leidt ze langs en in de diverse monumenten. Bij inlevering van de speurtocht krijgen de kinderen een leuke verrassing."

De goed gevulde knapzak wordt gesponsord door het centrummanagement. Oud en jong heeft aanstaand weekend dus alle gelegenheid om zijn eigen stad te verkennen. "Er is echt van alles te doen, dus kom aanstaand weekend en leer Grave weer een beetje beter kennen."

Het programma is te vinden op www.openmonumentendag.nl en is in papieren versie bij alle opengestelde monumenten en Tourist Information te krijgen.

Meer berichten