Het monumentale Emmausklooster is de setting van de uitvoering. (foto Marco van den Broek)
Het monumentale Emmausklooster is de setting van de uitvoering. (foto Marco van den Broek)

The Passion in klooster Velp

  Cultuur

Ze liepen al een paar jaar met het idee rond. Het passieverhaal vertellen met hedendaagse muziek in de setting van het monumentale Emmausklooster. Net zoals The Passion, die de laatste jaren op tv uitgezonden wordt, maar dan in een iets kleinere vorm. Dit jaar komt het er dan toch echt van.

door Jenneke van Dongen

Antoon, koster en voorganger in de kapel van het Emmausklooster en zanger in het Velpse koor Akkoord, coördineert het project. Akkoord en het Escharense koor Unisono staan samen garant voor de muzikale uitvoering van The Passion op zaterdag 13 april. Antoon: "Het lijdensverhaal wordt op een eigentijdse manier gebracht. De teksten van de liederen, de verbindende teksten, die door de verteller uitgesproken worden. Het vormt samen een prachtig geheel, waaraan de sfeer van de kapel ook veel zal bijdragen."

Frans en Hilde zijn beiden lid van Unisono. Frans: "Bij ons in het koor vroeg iemand zich wel af of alle teksten passend zijn. We zijn vaak nog zo gewend om alleen christelijke liederen te gebruiken, terwijl eigentijdse liederen zulke prachtige teksten kunnen hebben, die inderdaad heel passend zijn." Een van de liederen, die gezongen zal worden, is From a distance. Bij het passieverhaal heeft dit lied betrekking op de afstand die Pilatus ten opzichte van Jezus had. Marie-Louise van Akkoord: "Bij sommige liederen hoef je niet veel extra uit te leggen. I don't know how to love him zegt al genoeg. Bij andere liederen zit de achterliggende boodschap in de verbindende teksten."

Bijvoorbeeld bij Tears in heaven van Eric Clapton. Hilde: "In dat lied zingen we would you know my name, if I saw you in heaven. Als je daar het verhaal bij hebt gehoord van een van de twee mensen, die tegelijk met Jezus gekruisigd worden, dan is dat lied zo veelzeggend. Als koor ga je zo'n lied dan heel anders zingen."

Maximaal 140 mensen kan de kapel van het Emmausklooster herbergen. Vandaar dat The Passion twee keer uitgevoerd wordt. Een keer om 14.00 uur en een keer om 19.00 uur. Een toekomstdroom voor volgend jaar is dat The Passion als combinatie van muziek en toneel in de kloostertuin uitgevoerd wordt. Maar voor nu zijn de voorbereidingen voor de muzikale uitvoering in volle gang. Antoon: "Om het lijdensverhaal voor iedereen toegankelijk te maken, worden de teksten van de Engelse liederen, die we zingen, vertaald. Dat gevoegd bij de verbindende teksten, die de verteller uitspreekt, maakt dat het voor iedereen te begrijpen is. Het wordt gewoon een heel mooi gebeuren!"

Kaarten voor de uitvoeringen kosten 5,00 euro per stuk, inclusief koffie of thee. Vooraf kaarten bestellen kan via avantspirit.nl/programmas/verdiepen/2019-04-13-de-passion/ of via een email aan secretariaat@avantspirit.nl. Voor zover de voorraad strekt, zijn de kaarten ook ter plekke voorafgaand aan een van beide voorstellingen te koop. The Passion, Emmausklooster, Basilius van Bruggelaan 4, Velp, zaterdag 13 april om 14.00 uur en 19.00 uur.

Meer berichten