Maria Smits van Gassels Heem maakte samen met overbuurman Cor Nagtegaal een tentoonstelling. (foto: Marco van den Broek)
Maria Smits van Gassels Heem maakte samen met overbuurman Cor Nagtegaal een tentoonstelling. (foto: Marco van den Broek)

Oud-ondernemers Gassel in beeld

  Cultuur

Vroeger telde een dorp heel wat ondernemers, die ook vaak verschillende beroepen uitoefenden. Zo ook in Gassel. Maria Smits van Gassels Heem stelde een paar jaar geleden voor om een tentoonstelling over al die oud-ondernemers te maken. Ze betrok haar overbuurman Cor Nagtegaal erbij en heel wat tijd en energie later is de tentoonstelling een feit.

door Jenneke van Dongen

Cor: "Maria is heel fanatiek en zij was al enige tijd bezig om bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) allerlei informatie op te zoeken. Ik heb door mijn schoonvader vroeger zelf meegemaakt hoe dat ging als je ondernemer in Gassel was. Hij werkte halve dagen als slager, maar was ook kolenboer en kapper. Daarnaast schoor hij schapen en spinde hij wol."

En zo waren er in Gassel nog meer verhalen op te halen over oud-ondernemers. Maria verdiept zich al jaren in de geschiedenis van Gassel en kwam bij haar zoektocht bij het BHIC een patentregister tegen. Allerlei mensen en hun ondernemingen stonden erin genoemd. Matthijs Bouwman, de kleermaker en Jan Poos, de tapper. Ook de rekeningen uit het gemeentearchief gaven de nodige informatie. De rekening van bijna 25 gulden voor pootgoed op 25 maart 1955 en rekeningen van de bouwwerkzaamheden aan het nieuwe raadhuis in 1877. En zelfs een horeca vergunning uit 1894. Voor twintig gulden mocht de overgrootmoeder van Gasselnaar Peter Oppers een heel jaar alcoholhoudende drank schenken. Maria: "Een schat aan informatie, maar tegelijkertijd ook een uitdaging om verder te gaan zoeken. En dat hebben we gedaan. Gedurende anderhalf jaar interviewden we familieleden van oud-ondernemers en oud-ondernemers zelf. Al die interviews werkten we uit en verkortten we tot een handzaam verhaaltje. Daar kregen we gelukkig veel hulp bij van Annie, de vrouw van Cor."

Naast de verhalen verzamelden Maria en Cor ook foto's en krantenknipsels. Dat alles resulteerde in mappen vol informatie. Die mappen zijn in te zien bij de tentoonstelling, maar de tentoonstelling draait vooral om ruim zestig collages. Per ondernemer zijn foto's, advertenties en het achtergrondverhaal op een groot vel gezet. Het verhaal van de ijscokar van Piet van de Lockant met zijn slogan: IJs van Piet, lekkerder is er niet en van de boterfabriek, die in 1902 het levenslicht zag en in 1938 stopte. En van de naaisters Dineke en Gineke Thoonen, die de mooiste poffers maakten. Cor en Maria waren ontelbaar veel uren bezig om alles uit te zoeken en te ordenen, maar het resultaat mag er zijn. De tentoonstelling vindt plaats in basisschool De Bongerd, Schoolstraat 8 te Gassel. Openingstijden van de tentoonstelling: zaterdag 27 april van 14.00 tot 18.00 uur, zondag 28 april van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag 4 mei van 09.00 tot 17.00 en zondag 5 mei van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten