Foto: Marco van den Broek.
Foto: Marco van den Broek.

Kampioen der kampioenen

  Sport

Aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag strijden de kampioenen van de vijftien biljartclubs die de gemeente Grave rijk is, tegen elkaar. Het kampioenentoernooi wordt dit jaar voor de vijfentwintigste keer georganiseerd. Willy Driessen en zijn vrouw Greet zijn vele jaren de drijvende krachten achter dit toernooi geweest. Na dit jaar dragen ze het stokje graag over aan anderen.

Door Jenneke van Dongen

Willy: "We hebben zesentwintig jaar in Velp gewoond en al die tijd ben ik actief geweest in de verschillende biljartclubs. Toen gemeenschapshuis 'Ons Trefpunt' negen jaar geleden gebouwd werd, heb ik de biljartvereniging Trefzeker opgericht. Sinds die tijd vindt het kampioenentoernooi in Ons Trefpunt plaats. We hebben daar een mooie ruimte met twee biljarttafels."

De vijftien biljartclubs uit de gemeente, die een kampioen afvaardigen naar het toernooi, spelen allemaal in de libre competitie. Helaas kan een van de winnaars niet meedoen, omdat hij herstellende is van een heupoperatie. Willy: "Behalve de kampioenen van de verenigingen doet ook de kampioen van vorig jaar mee. Hij moet zijn titel natuurlijk verdedigen."

Omdat de deelnemers minimaal hun eigen gemiddelde score moeten halen is het een eerlijke strijd. Op deze manier kan iemand, wiens gemiddelde 0,8 is, wat overeenkomt met 31 caramboles, het winnen van iemand, wiens gemiddelde op 1,9 ligt, oftewel 62 caramboles. Elke deelnemer speelt vier wedstrijden in zijn eigen poule en daarna volgen de finales. Greet: "Het zijn lange, maar mooie wedstrijdavonden. De sfeer is goed en het is gezellig om weer eens met iedereen bij te praten. De wedstrijden zijn spannend en mooi om naar te kijken." Willy leerde het biljarten als vanzelf in zijn jeugd. Tegenover zijn ouderlijk huis stond een café mét een biljarttafel. Hij vindt het nog steeds heerlijk om te spelen. "Het geeft rust en ontspanning. Je hebt contact met mensen, drinkt er een pilsje bij. Het is gewoon gezellig."

Zelf werd Willy in 1989 en in 1990 de eerste kampioen der kampioenen. Zijn naam staat, samen met de namen van de kampioenen uit de jaren erna, gegraveerd in de wisselbeker. Ook de naam van de enige vrouwelijke deelnemer dit jaar, Tineke den Doop, staat in de wisselbeker. Zij won in 2012 het toernooi. Willy en Greet verhuisden zes jaar geleden naar Reek, maar bleven de organisatie van het kampioenentoernooi tot nu toe doen. Daar willen ze nu mee stoppen. "Het is mooi geweest. Nu mag iemand anders het overnemen. Aan de zijlijn willen we nog wel meedenken, maar het draaiboek dragen we graag over."

De kampioenenwedstrijden worden gespeeld in Ons Trefpunt aan de Beukenlaan in Velp op donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober, van 18.30 uur tot 23.00 uur. Iedereen is welkom om te komen kijken en de kampioenen aan te moedigen.

Meer berichten