Afgelopen weekeinde deed Suzanne Bens met haar paard Hint mee aan Indoor in Brabant. (foto: Marco van den Broek)
Afgelopen weekeinde deed Suzanne Bens met haar paard Hint mee aan Indoor in Brabant. (foto: Marco van den Broek)

'Een rijtjeshuis was niks voor mij'

  Sport

Haar ouders hadden paarden, dus dat de Velpse Suzanne Bens rond haar vijfde verjaardag een pony kreeg, was niet heel vreemd. Al vrij snel deed ze mee met wedstrijdjes. De pony werd ingeruild voor een paard en de wedstrijdjes werden wedstrijden. Afgelopen weekeinde reed Suzanne met haar paard Hint in de een na hoogste springklasse voor amateurs op het Indoor Brabant.

door Jenneke van Dongen

Een paar jaar heeft ze met haar vriend in een rijtjeshuis gewoond, maar dat was niets voor Suzanne. "Ik moet buiten bezig kunnen zijn. Ik ben niet iemand, die hele dagen binnen kan zitten."

Nu wonen ze in het buitengebied van Velp waar voldoende ruimte is voor de paarden. Op werkdagen zorgt haar opa, die bij hen woont, voor de paarden. Na een werkdag, op vrije dagen en in de weekenden is Suzanne heel wat uren bij de paarden te vinden. Bijna elk weekend is er, het hele jaar door, wel ergens een wedstrijd waar ze aan meedoet. "Ik rijd minimaal vier keer per week op de paarden. Op dit moment zijn dat er acht en als je bedenkt dat ik ongeveer een uur per paard bezig ben, dan kun je uitrekenen dat dat heel wat uren zijn. De wedstrijden bieden mij de uitdaging die ik nodig heb. Ik heb voor het springen gekozen. Dressuur vind ik te saai. En elke dag is weer anders. Een paard kan ook een goede of een slechte dag hebben of tegendraads zijn. Dat geldt ook voor mij, ook ik kan mijn dag niet hebben."

Suzanne rijdt zowel kringwedstrijden in de regio, als wedstrijden elders in het land. Afgelopen weekend vond in de Brabanthallen in Den Bosch Indoor Brabant plaats. Voor deze wedstrijd selecteerde Suzanne zich, samen met haar paard Hint door de kringwedstrijden in de regio te winnen. Met Hint rijdt ze over twee weken ook het Nederlands Kampioenschap in Ermelo. "Hint, een bruine merrie van zeven jaar, is door ons zelf gefokt en ze heeft echt een topkarakter."

Suzanne heeft vorig jaar een maand of negen niet kunnen rijden. "Ik was een paard zadelmak aan het maken en dat doe je niet op het gras, maar op de stenen. Dan zijn ze iets onzekerder en vliegen ze er niet vandoor. Het paard steigerde met als gevolg dat ik viel en het paard boven op me terecht kwam. Ik had van alles gebroken, heup, ribben, mijn bekken op vier plaatsen. Dat was vorig jaar rond deze tijd en pas afgelopen november was ik zover dat ik weer kon gaan rijden." Getuige de selectie voor het NK en het Indoor was Suzanne direct weer terug op haar oude niveau. "De paarden hebben een lange vakantie gehad, maar dat springen verleren ze in die tijd echt niet. Nu nog een paar indoorwedstrijden en dan begint het buitenseizoen weer."

Meer berichten