De broers Nick en Ryan Roelofs(foto: Marco van den Broek)
De broers Nick en Ryan Roelofs(foto: Marco van den Broek)

Broers Roelofs verknocht aan hun BMX

  Sport

Het sportieve talent zit de Graafse broers Roelofs in het bloed. Opa was een wedstrijd wielrenner, vader reed megamarathons op de mountainbike. Dus toen Nick en Ryan Roelofs met een BMX begonnen, was het niet verwonderlijk dat ze hier meer dan gemiddeld talent voor bleken te hebben.

door Jenneke van Dongen

 Nick (20) was een jaar of zeven toen zijn vader hem voor het eerst meenam naar de baan in Wijchen. "Hij dacht dat ik het wel leuk zou vinden om lekker over die baan te crossen en dat was ook zo." Dat Ryan (16) een paar jaar later ook op de BMX stapte voelde als een logische stap. "Ik was een jaar of vijf, wilde niet op voetbal, maar fietsen net als mijn broer, dat leek me wel wat." De broers fietsen op dit moment alle twee in de 17-24 jaar amateurklasse. Nick: "Op je zestiende maak je een keus of je richting de professionals gaat of naar de amateurs. In eerste instantie koos ik voor de professionals, maar in het eerste jaar werd ik door een val praktisch het hele jaar uitgeschakeld. Het jaar erna stond ik voor de keus om door te gaan in het tweede juniorjaar, maar moest ik ook een studie kiezen. Toen heb ik besloten om in de amateurklasse door te gaan, naast mijn studie werktuigbouwkunde."

Die 17-24 klasse blijkt een heel sterke klasse te zijn, waar door de amateurs op hoog niveau wordt getraind. Ryan en Nick trainen bijna elke dag. Twee keer in de week anderhalf uur fietsen op de baan, twee keer in de week een paar uur krachttraining in de sportschool en dan nog een of twee keer conditietraining. Binnenkort beginnen de wedstrijden weer en wordt er meer buiten getraind. "Sprinten op de weg, explosiviteit trainen bij het omhoog rijden op heuveltjes en snelheid trainen bij het naar beneden rijden. De sport hoort bij ons leven. Het is eigenlijk een tweede leven geworden om altijd op de fiets te zitten. En als je dan merkt dat het je goed af gaat, dan blijft het een ontzettend mooie sport om te beoefenen."

Nu de twee broers in dezelfde klasse rijden, zijn ze op de baan elkaars concurrenten. Ryan: "Maar naast de baan zijn we broers, vrienden en zijn we niet boos op elkaar als de ander beter rijdt. Waar we heel erg in verschillen is hoe we omgaan met verlies en winst. Aan Nick zie je aan de buitenkant niet of hij heeft gewonnen of verloren. Maar als ik een slecht rondje heb gereden wil je liever even niet bij mij in de buurt zijn." Als je zo fanatiek met een sport bezig bent, is het belangrijk dat het hele gezin hierin meegaat. "En dat is bij ons ook zeker zo. Ons pap gaat mee eigenlijk altijd mee naar onze wedstrijden en heeft ons altijd enorm gestimuleerd onze sport."

Meer berichten