Tiende editie pony- en jeugddag Grave op z’n paasbest. (archieffoto organisatie)
Tiende editie pony- en jeugddag Grave op z’n paasbest. (archieffoto organisatie)

Tiende editie pony- en jeugddag in Grave

  Sport

Voor de tiende maal houdt Stichting Hippisch Festijn Grave een pony- en jeugddag. Op tweede paasdag vindt dit spektakel plaats op ruitersport terrein 't Raamdal aan de Beerschemaasweg in Escharen. Het thema is Op z'n paasbest.

door Peter Schoeber

Het is alweer tien jaar geleden, dat Stichting Hippisch Festijn Grave het initiatief nam om voor de jeugd een evenement te organiseren. "Een gouden greep uit noodzaak geboren", zegt bestuurslid Michel Brands aan de vooravond van de wedstrijden. Kort voor het sluiten van de inschrijvingstermijn hadden zich al bijna 250 deelnemers in de pony- en bixiecategorie aangemeld voor de jeugddag op paasmaandag 22 april.

Brands: "Tien jaar geleden werd bewust gekozen voor een jeugdactiviteit, als stimulering voor onze ruitersport. Op een laagdrempelige wijze konden de jonge ruiters kennismaken met de wedstrijdsport. Dat heeft succes opgeleverd, we zijn de laatste jaren gegroeid van tien naar 27 leden voor de ponysport." Daarmee hoort paarden- en ponyvereniging 't Raamdal, in 2003 ontstaan na een fusie uit rijvereniging Sint Vincentius en ponyclub De Doordravers, tot een van de grootste ruiterverenigingen in het Land van Cuijk.

Inmiddels is de ponyjeugddag Grave uitgegroeid tot een evenement, dat in de verre omgeving bekendheid geniet. Vanaf de allerjongste jeugd vanaf vier jaar in de bixiecategorie tot de beginnende jeugd op de pony is er plek voor dressuur- en springwedstrijden. Bijzonder in de bixie zijn de crosswedstrijden, compleet met lage boomstammen, een waterpartij en heuveltjes. "Dat is redelijk uniek voor de bixie. Vorig jaar zat dit wedstrijdonderdeel al snel vol met 36 deelnemers. Gezeten op een kleine pony leggen de kinderen, onder begeleiding van een ouder, een natuurlijk parcours van circa 1500 meter af."

Voor de bixierubrieken is wederom de samenwerking aangegaan met de landelijk bekende organisatie SoSo-Bixie-events van Solange Hermans. Met groot enthousiasme werkte de geboren Limburgse met de allerjongste deelnemertjes onder het motto 'Bouwen aan vertrouwen'. Bij springwedstrijden geen hoge hindernispalen, maar zijn de staanders veel lager dan gebruikelijk. Ook rijden de kinderen van kleur naar kleur: van een rode hindernis naar een blauwe hindernis en zo verder. En aan het einde van de dag is elke deelnemer winnaar en gaat met een prijs naar huis. Tijdens de jeugddag zijn ook beginnende ponyruiters van 13 tot en met 16 jaar welkom. Zij kunnen deelnemen aan de impulsrubrieken dressuur en springen. Een officiële start kaart is hiervoor niet nodig. De meer gevorderde ponyruiters kunnen meedoen aan een officiële BB tot en met Z2 dressuurproef. Nieuw zijn de springrubrieken klasse B tot en met ZZ. Deze wedstrijden gelden als voorbereiding op de selectiewedstrijden voor afvaardiging naar de Brabantse kampioenschappen. De dag begint om 10.00 uur en zal rond 17.00 uur worden afgesloten. De toegang is gratis. Kijk voor het laatste nieuws op www.facebook.com/JeugddagGrave.

Meer berichten