Piet Michiels en Ellen van Kraaij zijn klaar voor het eeuwfeest van Estria. (foto Marco van den Broek)
Piet Michiels en Ellen van Kraaij zijn klaar voor het eeuwfeest van Estria. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

Voetbalclub Estria 100 jaar

  Sport

Op 19 april was het precies honderd jaar geleden dat de Escharense voetbalclub Estria werd opgericht. Tijdens het lange Hemelvaartsweekend zal dit jubileum uitbundig gevierd worden. De aanstaande fusie met het Graafse GVV en het Velpse SCV '58 maakt dat het wel een bijzonder feest zal worden.

door Jenneke van Dongen

Piet Michiels is al bijna zestig jaar lid van Estria. Al jarenlang is hij beheerder van de kantine en bestuurslid. Dat hij voorzitter is van de jubileumcommissie is dan ook niet verwonderlijk. Piet: "Ik weet nog dat Estria veertig jaar bestond. Mijn vader zat destijds in het bestuur en er werd een grote foto van de clubleden gemaakt. Ik stond daar nog niet op, want ik was nog net geen tien jaar en je mocht pas op je tiende lid worden van de club. Nu mogen kinderen al gaan voetballen als ze kleuter zijn. Wij hadden toen de pupillen, de A en de B en dat was de hele club. En als je het veld opging moest je soms eerst de schapen ervan af jagen."

Vandaag de dag is Estria een voetbalclub met ongeveer 350 leden en zal de fusie met de twee andere Graafse voetbalclubs in de nabije toekomst een feit zijn. Samen met zeven andere vrijwilligers geeft Piet vorm aan de invulling van het jubileum. Een van die vrijwilligers is Ellen van Kraaij. "Tja, als je man en je drie kinderen actief worden in de voetbalvereniging, dan kom je er vanzelf ook terecht. Vanuit de kantinedienst kwam ik in de evenementencommissie en nu dus in de jubileumcommissie. We hebben een jubileumprogramma waar zowel leden als oud-leden als inwoners van de gemeente Grave van kunnen genieten." Dat begint op Hemelvaartsdag, 30 mei, met het familietoernooi. Een jarenlange traditie, waar zich een record aantal mensen voor heeft ingeschreven. Van 9.30 tot 17.00 uur wordt er volop gespeeld op de velden en vanaf 20.00 uur barst het feest in de tent los met Slamm, DJ Marcoss en zanger Bas.

Vrijdag 31 mei is er om 17.30 uur een bijzondere wedstrijd. Het eerste speelt dan tegen een team van (oud) Estria leden met scheidsrechter Reinold Wiedemeijer, die onlangs stopte als scheidsrechter in het betaalde voetbal. Piet: "De wedstrijd zal 2 x 35 minuten duren en daarna is er van 19.30 tot 21.00 uur een receptie. Daar verwachten we heel veel oud-leden en oud-vrijwilligers. Het zal wel een reünieachtig gevoel geven. Vanaf 21.00 uur is er weer live muziek in de tent." Op zaterdag wordt er niet gevoetbald en wordt er 's avonds vanaf 20.30 uur gefeest met onder andere Dansado en de feestneger en Dries Roelvink. Een kaartje voor deze avond kost in de voorverkoop, via 100jaarestria.nl of in de kantine, €10,00. Op de avond zelf betaal je € 12,50. Ellen: "Zondag 2 juni is er dan ons 5x5 toernooi voor de jeugd van 5 tot 15 jaar. Keeper Ruud Swinkels gaat met de jeugd een penaltychallenge aan en de Escharense NEC-speler Bart van Rooij zal de prijsuitreiking doen. Wat wij hopen is dat voetballers, oud-voetballers, inwoners van de hele gemeente Grave, kortom, iedereen, ons eeuwfeest mee komt vieren. De voetbalclub Estria houdt in de nabije toekomst op te bestaan, clubculturen zullen samengevoegd gaan worden. Dat is ook goed, maar het is wel een reden om dit feest extra goed te vieren." Meer info over het programma: www.100jaarestria.nl.

Meer berichten