Sophie Posthumus: "Volleybal is de leukste sport die bestaat." (foto: Marco van den Broek)
Sophie Posthumus: "Volleybal is de leukste sport die bestaat." (foto: Marco van den Broek)

'Volleybal is echt mijn sport'

  Sport

De Graafse Sophie Posthumus (14) maakt grote sprongen in haar sportcarrière. Zo begon ze onlangs bij de grootste volleybalvereniging in Nederland, het Apeldoornse Alterno, en speelde ze bij de EK-kwalificatiewedstrijden van de pre-jeugd van Oranje de sterren van de hemel in Bulgarije.

door Jenneke van Dongen

Volleybal is vaak niet direct een sport waar jonge meisjes mee beginnen, maar dat geldt niet voor Sophie. "Mijn opa en oma speelden volleybal, mijn tante speelde op hoog niveau. Mijn oma speelt trouwens nog steeds, dus voor mij was het wel logisch om op volleybal te gaan." Ze begon als vijfjarige bij de 'mini's' van Dynamo in Grave. "Nou ja, je begint niet meteen met echt volleybal als je zo jong bent. Het is een beetje gooien en vangen en spelletjes doen, maar ik vond het vanaf het begin af aan heel leuk." Van de mini's ging Sophie naar de C, vervolgens naar de B en toen rechtstreeks naar Dames 1. "Ik heb de A overgeslagen. De vraag of ik met een hogere groep wilde meedoen, kwam steeds vanuit de trainers." Inmiddels was duidelijk dat Sophie talent heeft voor volleybal en dat ze er serieus werk van maakte. Dat uitte zich ook in haar schoolkeus. Sophie gaat naar de SSGN in Nijmegen, een van de Topsport Talent-scholen in Nederland. "Ik zit nu in de derde klas van de havo en mijn schoolrooster wordt goed afgestemd op mijn trainingsrooster."

Nu Sophie sinds kort bij Alterno speelt, wordt de uitdaging om school en training te combineren nog iets groter. Trainingen in Apeldoorn en trainingen op Papendal zijn dagelijkse kost. "In Apeldoorn is een speciaal Alterno-huis, waar je als sporter in kunt wonen, maar dat zou betekenen dat ik ook naar school moet in Apeldoorn. Dat ga ik niet doen, bovendien vinden mijn ouders me ook nog wel jong om nu al uit huis te gaan. Het wordt dus veel op en neer reizen, maar ach, in de trein kan ik ook mijn schoolwerk maken." Dat de carrière van Sophie in een stroomversnelling is gekomen, is met name te danken aan het feit dat ze sinds een half jaar als libero speelt. Aan het net staan de meiden, die wat langer zijn, voor Sophie is positie van libero ideaal. "Het vorige team waarin ik speelde, promoveerde van de derde naar de tweede divisie. Met Alterno speel ik in de eredivisie en dat verschil is groot. Het spel is sneller en harder en ik ben veruit de jongste in het team, maar ik vind het nog steeds de leukste sport die bestaat."

Met Alterno traint Sophie in Apeldoorn, maar daarnaast maakt ze deel uit van het pre-jeugdteam van Oranje. Met dit team traint ze op Papendal en kwalificeerde ze zich via winst bij de EK-kwalificatiewedstrijden rechtstreeks voor de EK in Italië in juli. "Ik weet nog niet of ik mee mag naar Italië, maar dat zou echt super zijn. Ik heb nog een hele route te bewandelen, maar mijn ambitie is om in het 'talentteam' te komen. Dan woon je op Papendal en kun je heel veel vlieguren maken in je sport. Volleybal is echt mijn sport. Als ik de zaal binnenkom met het team voor een belangrijke wedstrijd dan vallen alle zenuwen van mij af en denk ik 'kom maar op'."

Meer berichten