Turnen op hoog niveau maar ook recreatief. (foto Marco van den Broek)
Turnen op hoog niveau maar ook recreatief. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

Turnsters genieten bij Gympoint

  Sport

Of er een nieuwe Sanne de Wever of Epke Zonderland te vinden is bij de leden van Gympoint in Grave, dat is nog niet te zeggen. Feit is wel dat er heel wat getalenteerde, fanatieke jongeren zijn, die proberen op het hoogste niveau te komen. En daarnaast zijn er ook heel wat leden, die het heerlijk vinden om recreatief te turnen.

door Jenneke van Dongen

Toen vorig jaar bleek dat turnvereniging Atletica in Grave onvoldoende trainers kon vinden voor de club, leek het er even op dat de vereniging ter ziele zou gaan. Gelukkig werd de club overgenomen door Gympoint. Gympoint is een stichting zonder winstoogmerk die voor de sporter van gym- en turnverenigingen die kampen met financiële, bestuurs- of trainersproblemen een doorstart maakt. Inmiddels is de stichting uitgegroeid tot zeven vestigingen in Brabant en Limburg. Silke Beelen is een van trainers van Gympoint. Zij heeft in Grave de spring- of selectiegroepen onder haar hoede.

De Escharens Silke begon zelf bij Atletica, kwam in de selectie terecht en stapte over naar het hoger niveau van een vereniging in Wijchen. Inmiddels is ze zelf geen actieve turnster meer, maar verzorgt ze alleen de trainingen. "Ik doe dit naast mijn studie, want turnen is echt mijn passie. Het is superleuk dat het zo divers is. Zowel met de verschillende toestellen als met de verschillende disciplines in het springen." Jonge kinderen, die in de gymzaal aan de Stadhouderslaan in Grave beginnen met turnen, starten met kleutergym en stromen daarna door naar recreatief turnen.

Door de trainers worden de talentvolle kinderen geselecteerd om in de springgroepen te gaan trainen. "Veel kinderen vinden het heerlijk om gewoon lekker te springen en met de toestellen in de weer te zijn. Voor hen is het recreatief turnen op hun lijf geschreven. Degenen, die in de springgroepen zitten zijn vaak wat fanatieker. De oudste groep, de meiden vanaf veertien jaar, presteert op dit moment op B-niveau en op een onderdeel zelfs op A-niveau. Met een aantal van hen kunnen we volgend jaar misschien wel naar het NK." Op deze zaterdagochtend is te merken dat het enthousiasme van de springgroepen groot is. Maar liefst drie teams van zes meiden springen dat het een lieve lust is. Op de Air Track, een enorme opgeblazen mat, wisselen de radslagen en arabier elkaar af.

Bente (10) is een van de springers: "Het is heel leuk om zo lekker hoog te kunnen springen en ook wedstrijdjes doen met andere meiden is superleuk." Na de eerste groep volgt de groep vanaf veertien jaar. Silke laat ze rennen en strekken om op te warmen. "In spreidstand en ik wil alle ellebogen op de grond zien." Dit zijn ervaren turnsters, die precies weten wat van hen verwacht wordt. Sterre: "Ik ben op mijn vierde hier begonnen en doe dit nu al twaalf jaar. En dat geldt zo'n beetje voor alle meiden hier. Het is een hele leuke groep en we worden alsmaar een beetje beter."

Pien, Britt, Mila, Mara en Femke gaan inspringen met de arabier en vervolgens met de arabier, strek halt. Het zijn vaktermen, die geen geheimen meer kennen voor de meiden. De intensieve training wordt vervolgd met andere sprongen, zoals de flik flak ofwel een achterwaartse hele rotatie om de breedte-as. Bij de meiden van deze springgroep straalt het plezier ervan af. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Meer informatie over Gympoint en een proefles aanvragen kan via www.gympoint.nl.

Meer berichten