Op beide dagen geeft John van Gastel shows met zijn miniatuurvliegtuigen. Hij doet al vanaf de eerste editie mee.
Op beide dagen geeft John van Gastel shows met zijn miniatuurvliegtuigen. Hij doet al vanaf de eerste editie mee. (Foto: Marco van den Broek)

Van Gogh en Plop gaan de lucht in op negende Ballonfestival Grave

  Toerisme

De weersvoorspellingen zijn goed, maar toch blijft het tot op het laatste moment spannend of alle ballonnen aanstaand weekend de lucht in kunnen gaan tijdens de negende editie van het Ballonfestival Grave. Ook dit jaar zullen er weer heel speciale ballonnen te zien zijn.

Door Jenneke van Dongen

Grave - Dat er 35 ballonnen de lucht in gaan is al spectaculair, maar de speciale ballonnen maken het extra bijzonder. Paschal Noor, samen met zijn vrouw Mirjam, de drijvende kracht achter het ballonfestival: "Er komt bijvoorbeeld een hele mooie ballon met de beeltenis van Vincent van Gogh."

Elk jaar opnieuw bekijken Paschal en Mirjam samen met hun mede-organisatoren of ze er ook dit jaar weer voor gaan. "Bij het organiseren van zo'n evenement komt steeds meer kijken, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheidsmaatregelen. Maar gelukkig hebben we ook nu weer, met hulp van veel vrijwilligers, alles onder controle."

Nieuw dit jaar is een helikoptervlucht. Een unieke kans om Grave van bovenaf te bewonderen. De animo hiervoor was in de aanloop al zo groot, dat alle vluchten uitverkocht zijn. Mirjam: "Vooral rond Vaderdag kregen we veel aanvragen, dus ik denk dat er veel vaders zijn die komend weekend in de helikopter zitten."

Op beide dagen geeft John van Gastel shows met zijn miniatuurvliegtuigen. John doet al vanaf de eerste editie van het festival mee. Paschal: "Al als klein manneke was hij verzot op ballonnen en vliegtuigen. Het is mooi om te zien wat hij allemaal kan met de vliegtuigjes, die hij helemaal zelf bouwt."

De kinderen worden tijdens het ballonfestival niet vergeten. Op het terrein van het festival zijn allerlei gratis toegankelijke activiteiten voor hen. Dit jaar is er op beide dagen van 17.00 tot 18.30 uur ook een kleurwedstrijd. Toegang tot Plopsaland is de hoofdprijs van deze wedstrijd. Paschal: "Plopsaland is in Grave ook met een speciale ballon aanwezig. In alle 35 ballonnen, die vrijdag en zaterdag opstijgen, gaan overigens in totaal driehonderd mensen mee. Wat we steeds meer zien zijn bedrijven, die met hun personeel het ballonfestival als bedrijfsuitje bezoeken. Een buffet vooraf, de vaart zelf en het borreltje na afloop zorgen voor een unieke belevenis."

De natuurlijk tribune van de Jan van Cuijkdijk maakt het voor de bezoekers mogelijk om het hele spektakel goed te zien. Het vullen van de ballonnen, het moment dat ze een voor een het luchtruim kiezen, het blijft een bijzonder gezicht. Nadat de ballonnen vertrokken zijn blijft er nog genoeg te zien en te horen. Bands en dj's zorgen voor een muzikale avond. Traditiegetrouw wordt het ballonfestival op zaterdagavond om 12.00 uur afgesloten met vuurwerk. Paschal: "Of dat doorgaat, met deze aanhoudende droogte, durf ik op dit moment niet te zeggen."

Het hele programma en meer informatie over het ballonfestival, dat op vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus plaatsvindt, is te vinden op de website:

ballonfestival-grave.nl

Meer berichten