Nederlandstalig, rock, top 40 nummers, alles spelen de leden van de Graafse band.
Nederlandstalig, rock, top 40 nummers, alles spelen de leden van de Graafse band. (Foto: Marco van den Broek)

In gesprek met Graafse coverband Slamm

  Toerisme

Misschien heb je ze de afgelopen maand wel zien optreden in Escharen, Overasselt of Wijchen. Zo niet, dan kun je ze de komende maand vinden in Duiven of in Westbeemster. Coverband Slamm treedt een kleine zestig keer per jaar op. De zeskoppige band staat naar eigen zeggen garant voor een gezellige, muzikale avond.

Door Jenneke van Dongen

Grave - Gravenaar Ed Fölsche is als bassist vanaf het begin bij de band betrokken. Zo'n tien jaar geleden zat hij met drie muzikanten in een andere band. Die hield op te bestaan en met z'n vieren begonnen ze een nieuwe groep. Drummer Heino Ploegmakers verzon de naam. Heino: "We wilden een korte, krachtige naam, dus ik zocht naar een kreet, zoals je die ook in de tekstballonnetjes bij bijvoorbeeld Batman ziet. Daar kwam 'Slamm' uit."

Astma

Zowel Ed als Ossenaar Heino groeiden op in een muzikaal gezin. Ed: "Ik was een jaar of zeven toen ik met een gitaar begon te spelen. Een basgitaar was nog iets te zwaar voor mij, daar ben ik een pas paar jaar later mee begonnen en dat is sindsdien altijd mijn instrument gebleven."

Heino vond als jonge jongen tijdens een open dag bij de harmonie de trompet wel interessant, maar met zijn astma was dat geen goed idee. Een van de beste vrienden van zijn vader was slagwerkinstructeur. Een proefles bij hem beviel heel goed en zo werd Heino drummer.

Samen met de andere leden Stefano uit Amsterdam, Inge uit Gemert, Michael uit Oisterwijk en Mark uit Utrecht vormen Heino en Ed nu al jaren de band Slamm. Heino: "We hebben allemaal nog wel een baan ernaast, dus het is soms een heel gepuzzel om repetities af te spreken en voor onze optredens hebben we een jaar van tevoren onze vrije weekenden al vastgelegd. Maar juist die combinatie van werk en muziek maken maakt ook dat we er lol in blijven houden."

Slamm heeft een heel divers repertoire. Het beslaat Nederlandstalig, rock, top 40 nummers; eigenlijk alles spelen ze. "We passen ons repertoire aan aan ons publiek. Het is een wisselwerking. En als onze muziek aanslaat krijgen wij weer energie van het publiek. Soms ben je zelf verbaasd over nummers die aanslaan. Zo'n 'guilty pleasure' als Time of my life, daar staat de tent meteen van op z'n kop."

Eigen sausje

Waar vroeger van een coverband verwacht werd dat ze een nummer precies zo speelden als het origineel, is het tegenwoordig juist normaal als een coverband een eigen sausje over het nummer giet. "Daar kun je dan ook je creativiteit in kwijt. Soms past een van ons ter plekke tijdens het spelen de tekst van een nummer aan. Het publiek merkt dat vaak niet, maar wij liggen dan in een deuk."

Slamm is overigens meer dan de zes personen die op het podium staan. Ed: "Het is een combinatie van de licht- en geluid-jongens, het boekingskantoor en wij met z'n zessen."

www.slamm.nu

Meer berichten