George van Kuppeveld en zijn hulptroepen Carlo Mol en Robert Jansen zijn klaar voor het vierde Graafse bierfestival.
George van Kuppeveld en zijn hulptroepen Carlo Mol en Robert Jansen zijn klaar voor het vierde Graafse bierfestival. (Foto: Marco van den Broek)

Biertje drinken op de Loswal tijdens speciaal bierfestival

  Toerisme

Voor de vierde keer op rij wordt in Grave het speciaal bierfestival georganiseerd. Aanstaande zondag 2 september zijn op de Loswal enkele tientallen kraampjes te vinden waar grotere en kleinere brouwerijen hun allerlekkerste speciaal biertjes laten proeven. Tussen 13.30 en 19.00 uur kan er naar hartenlust geproefd worden.

Door Jenneke van Dongen

Grave - Organisator George van Kuppeveld van Speciaal Biercafé De Maaspoort is er helemaal klaar voor. "We hebben het opnieuw voor elkaar gekregen om zowel de kleinere, regionale brouwerijen als de grotere brouwerijen naar Grave te halen. Natuurlijk de Graafse brouwerij van Ed Linnenbank, Graafsch Genot, en de Hobby brouwers uit Grave."

Graafsch Genot komt met vier verschillende bieren: Witte Reiger, St. Elisabeth dubbel, Pothuus trippel en het Strafpaard. De hobbybrouwers laten ter plekke zien hoe een brouwproces in zijn werk gaat. Uit de regio komen onder meer de Brouwerij Wijchense Schone, De Blauwe Knoop, Kloosterbrouwerij Sint Agatha en de stadsbrouwerij uit Ravenstein.

Op de Loswal zullen in een carré vorm maar liefst dertig kraampjes staan. George: "Bij de kassa kunnen bezoekers voor 11 euro een glas kopen. Daar krijgen ze drie muntjes bij. Met een muntje kun je je glas laten vullen bij een van de kraampjes. En natuurlijk kun je net zoveel muntjes erbij kopen als je zelf wil. Bij het glas krijg je ook een plattegrond met alle informatie over de brouwerijen die er staan."

150 speciaalbiertjes

Behalve de brouwerijen zijn er ook kraampjes met etenswaren. Stukjes worst, kaasjes, hapjes van de barbecue of een gefrituurde snack maken dit festival compleet.

Dat George van Kuppeveld het festival organiseert is niet zo vreemd. In zijn café De Maaspoort verkoopt hij maar liefst 150 verschillende speciaalbiertjes. "En dat zijn niet altijd dezelfde. Elk jaar verdwijnen er zo'n twintig biertjes uit het assortiment om plaats te maken voor nieuwe smaken. De ene keer meldt een klant mij dat hij een heel lekker biertje is tegengekomen, een andere keer heb ik zelf ergens een lekker biertje geproefd."

Bier bij volle maan

Een van de nieuwste aanwinsten, die ook aanstaande zondag te proeven is, is het bier van Paix Dieu. Dit bier wordt op traditionele wijze gebrouwen en is het enige abdijbier dat bij volle maan, dus slechts een keer in de maand, gebrouwen wordt. Het mag gelukkig wel in het volle daglicht gedronken worden.

Samen met de hulptroepen in de vorm van Carlo Mol en Robert Jansen wordt het festivalterrein ingericht. "We hebben vijftien grote parasols, zodat het hele terrein overdekt is. Behalve bier en hapjes is er ook muziek. Een live band speelt muziek uit de jaren 60 en 70 en als zij pauzeren zorgen de Mertbloazers voor sfeer."

Mocht je met je partner willen komen naar het festival, maar is hij of zij niet zo dol op bier, dan is dat geen probleem. Er is namelijk ook frisdrank te krijgen en er is ook een kraam met enkele lekkere wijnen.

Meer berichten